ДОБОЈ, 16. МАРТА /СРНА/ - Поводом Свјетског дана оралног здравља, који се сваке године обиљежава 20. марта, стоматолози добојског Дома здравља посјетили су фондацију Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју у том граду, како би малишанима указали на важност и значај очувања здравих зуба.

DOBOJ – Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 20. marta, stomatolozi dobojskog Doma zdravlja posjetili su fondaciju Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u tom gradu, kako bi mališanima ukazali na važnost i značaj očuvanja zdravih zuba.

Načelnik Službe za preventivnu dječiju i opštu stomatologiju Goran Subotić kaže da su ovakve akcije značajne za jačanje svijesti o oralnom zdravlju i da je uloga medija u tome važna.

– Pa ja bih volio da kažem da je svake godine bolje, ali mislim da nema nekih velikih pomaka – rekao je Subotić novinarima.

On ocjenjuje da su mladi prilično edukovani, ali da su prvenstveno roditelji odgovorni za oralno zdravlje svoje djece i blagovremene kontrole kod stomatologa.

– Pregled djece sa smetnjama u razvoju obavlja se od strane specijaliste za preventivnu dječiju stomatologiju. U principu djeca su sklona saradnji, dok se manji broj hospitalizuje u specijalizovanim ustanovama kojih nema u Doboju i najčešće se šalju u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci – rekao je Subotić.

Milica Radojičić, majka šestogodišnje djevojčice, oboljele od cerebralne paralize, kaže da je zbog težine oboljenja nije vodila stomatologu i da se zbog nedostatka informacija gdje se može obaviti prilagođen specijalistički pregled sama brine o oralnoj higijeni djevočice.

Prethodni članakPremijer Turske dolazi u BiH
Naredni članakBanda pristao na šest godina robije, Sud odbacio sporazum