BIJELJINA – Sudija Božana Gužvić danas je prekinula suđenje u postupku Bobar banke u stečaju protiv preduzeća „MD Perić kompani“ zbog zahtjeva Odbora povjerilaca banke da zatraži njeno izuzeće u svim postupcima.

Iako je advokat Bobar banke, Savo Marković rekao je da još nije dobio ni pismeno ni usmeno uputstvo o izuzeću od stečajnog upravnika banke Gorana Lalića, ali je Gužvić ostala pri svom stavu.

Pojasnila je da se nakon šest donesenih presuda u korist bivših radnika Bobar grupacije, jedan takav predmet Bobar banke protiv bivšeg radnika nalazi na Višem privrednom sudu u Banjaluci, te da će taj sud odlučiti da li je opravdan zahtjev Odbora povjerilaca za traženje izuzeća ovog sudije.

Gužvić je naglasila da je neprihvatljivo biranje predmeta u kojima bi mogla da postupa ili da ne postupa ona kao sudija, jer je očigledno da u ovom predmetu, Bobar banka protiv „MD Perić kompani“, advokat Marković takvo ovlaštenje nema.

„Prekinućemo raspravu dok Viši privredni sud u Banjaluci ne zauzme stav o opravdanosti izuzeća sudije“, pojasnila je Gužvić.

Povjerioci sumnjaju u pristrasnost

U strahu da bi Bobar banka u stečaju mogla da izgubi 18 miliona KM potražujući dugovanja po osnovu kredita radnika i građana, Odbor povjerilaca zatražio je nedavno da se Gužvić izuzme iz svih parničnih postupaka.

Odluka je uslijedila nakon razmatranja izvještaja o naplati spornih potraživanja po kreditima od zaposlenih radnika Bobar banke u stečaju. Samo od 256 radnika banka potražuje oko 12,2 miliona KM koliko je samo fiktivno podijeljeno zaposlenima u vidu kredita.

Povjerioci smatraju da je u već šest presuda Okružnog privrednog suda iz Bijeljine iz decembra 2017. godine „prvostepeni sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, uz pogrešnu primjenu materijalnog prava, zanemarujući da su tokom postupka učinjene i bitne povrede Zakona o parničnom postupku, što je precizirano već podonesenim žalbama“.

Capital.ba

Prethodni članakOštetili budžet za 4,7 miliona KM
Naredni članakKaja izgubio tender za uklanjanje naplatnih kućica