BANJALUKA – Firme „MG Mind“ u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje i „MIG Elektro“ iz Mrkonjić Grada prekšile su niz pravila za prijavljivanje na tendere čime su diskvalifikovane u milionski teškom poslu sa „Putevima Republike Srpske“, odlučila je Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. Nezakonito postavljenje naplatne kućice u Glamočanima uklanjaće firme „Kozaraputevi“, „Prijedorputevi“ i „DOS Elektro“ i to po cijeni od 1,45 miliona KM.

Ovo svakako nije jedina novost, jer je sklanjanje sramne i promašene investicije javnog preduzeća sada skuplje za 125.000 KM.

Kanacelarija je, kako je navedeno u odluci, utvrdila da je prilikom dostavljanja ponude potpisnik u ime „MG Minda“ ovlašten u sudskom upisu, dok to nije bio slučaj sa „MIG Elektrom“, s kojim se prijavio za ovaj posao.

Osim toga, ove dvije firme dostavile su dva primjerka aneksa jedan, ali se u njima, kako je utvrđeno, „razlikuju adrese, identifikacioni broj firme, broj žiro računa, adresa za dostavu pošte i email“.

„U popisu ovih dokumenata nije navedeno da isti u dva primjerka predstavlja propust koji je trebalo da bude naznačen u ponudi. U ponudi, u aneksu dva, jedna cifra je korigovana kod stavke ‘ukupno ostali radovi’. Kandidati su obavezni da greške načinjene prilikom izrade ponude učine vidljivim, da ih potvrde potpisom ponuđača i sa datumom ispravke, što nije konkretan slučaj. U aneksu 10 ugovora navedeno je da je izvođač radova ‘MG Mind’. Navođenje samo nosioca grupe predstavlja propust u ponudi, s obzirom na to da je grupa ponuđača ‘MG Mind’ i „MIG Elektro’ dostavila zajedničku ponudu“, navodi se u zaključku Kancelarije.

Prnjavorski „Gradip“ odustao od žalbe

Kako je i firma „Gradip“ iz Prnjavora obavijestila Kancelariju da je odustala od žalbe na ovaj tender, tako je gotovo milion i po maraka vrijedan posao preuzeo Dragan Čorokalo, direktor „Fortis grupe“ u čijem sastavu posluju „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“.

http://3.bp.blogspot.com/-ZYSO76vpD3k/VhajLJyu_YI/AAAAAAAALZg/0k9bUSqLuys/s1600/kaja.jpgBorba Kaje i Čorokala ovim i ne mora da bude završena, jer mrkonjićki biznismen sada ima pravo na žalbu. Na pitanje kada očekuje da bi ugovor mogao biti potpisan i kada bi kućice konačno mogle da budu uklonjene, Čorokalo je danas za CAPITAL kratko rekao:“Ne znam, nemam informacije“.

Direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić danas nije odgovarao na pozive naše redakcije. Pod velom tajne je i mjesto gdje će nezakonito postavljene kućice biti odnesene, odnosno, hoće li građani RS sada eventualno plaćati i njihovo čuvanje s obzirom na to da „Putevima RS“ nisu potrebne jer bi njihovo postavljanje na magistralnim putevima, koji su u nadležnosti ovog preduzeća, bilo nezakonito.

„Putevi RS“ sada imaju još 40 dana da uklone ruglo u Glamočanima, jer rok koji im je Inspektorat RS dao prije pet dana polako ističe.

Dok su privatne firme vodile tenderske borbe, republička saobraćajna inspekcija utvrdila je da se upravo na ovom dijelu puta dogodilo 48 saobraćajnih nesreća i nezgoda.

Saga oko investicije „Puteva RS“, dok je na njihovom čelu bio direktor Nedeljko Knežević, biće okončana za oko 3,5 miliona KM. Građani RS su 2013. godine za postavljanje kućica dali su 2,1 milion KM.

Sporni objekti nikada nisu bili u funkciji, a razlog tome je što su nadležni uvidjeli da su postavljene na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, a ne na autoputu.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, kako je ranije rečeno, nikada nije dalo saglasnost za postavljanje kućica na toj lokaciji, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Međutim, u “Putevima” su negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.

Ovaj slučaj bio je i pod istragom MUP-a koje je nadležnom tužilaštvu podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nekadašnjih čelnika “Puteva RS” Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Oni su završili na saslušanju u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, nakon čega je istraga obustavljena, uz zvanično obrazloženja da „nije bilo krivičnog djela“.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakPrekinuta suđenja u sporovima Bobar banke
Naredni članakFirma Dodikovog zeta za godinu zaradila 3,4 miliona KM