BANJALUKA – „Pošte Srpske“ svake godine znatno povećavaju broj zaposlenih i sada su prisiljene da podignu kredit od pet miliona KM kako bi mogli da plaćaju tekuće obaveze, odnosno poreze i doprinose.

Planom rada i poslovanja „Pošta Srpske“, koji će Skupština akcionara ovog preduzeća razmatrati na sjednici zakazanoj za 19. februar, predviđeno je dugoročno zaduživanje od pet miliona KM, sa rokom otplate od pet godina, sa ciljem poboljšanja tekuće likvidnosti.

„Mjesečni iznos otplate po ovom kreditu planiran je u iznosu od 91.632 KM, a u toku 2018. godine planirane obaveze iznose 458.160 KM. Planirana zadnja rata ovog kredita dospijeva za plaćanje u osmom mjesecu 2023. godine“, navodi se u planu „Pošta“.

Ističe se i da će kredit biti iskorišćen za poboljšanje tekuće likvidnosti i plaćanje poreza i doprinosa na plate zaposlenih.

„Tokom 2018. godine smo planirali korišćenje kratkoročnih izvora finansiranja do iznosa od milion KM – overdraft kredit“, navedeno je u planu.

Ukupne obaveze „Pošta“ na kraju prošle godine su iznosile 14,1 miliona KM, dok u ovo preduzeću procjenjuju da će na kraju 2018. godine iznositi 15,77 miliona maraka. Samo obaveze za zarade i naknade zarada iznose 3,36 miliona KM.

Direktor „Pošta“ Jasminka Krivokuća kaže da oni svake godine planiraju kredit za slučaj da dođu u situaciju da ne mogu da izmiruju obaveze zbog toga što njima ne plaćaju korisnici usluga.

„Prošle godine smo kontantno imali problem sa naplatom od Ministarstva pravde RS, zbog čega ne možemo da platimo doprinose, pa nas Poreska uprava odmah blokira. Prošle godine smo, takođe, podigli kredit i povukli tri miliona kako bi platili poreze i doprinose jer nismo mogli od sudova da naplatimo svoja potraživanja“, kazala je ona.

Pojasnila je da je problem taj što pojedini sudovi neće da prijavljuju Ministarstvu pravde svoje obaveze prema „Poštama“, tako da se njihove i evidencije ministarstva ne slažu.

„Ministarstvo nam zbog toga ne plati to što potražujemo. Tužili smo sudove koji ne izmiruju obaveze, ali problem što ti postupci dugo traju. Upravo zbog toga planiramo taj kredit, ali ne mora značiti da ćemo ga i uzeti. Ako to sada ne bismo izglasali na Skupštini akcionara, a kasnije nam kredit bude potreban, morali bismo raditi i rebalans poslovanja“, naglasila je Krivokuća.

Bez obzira na probleme sa likvidnošću „Pošte“ i u ovoj godinu planiraju povećanje broja radnika. Na kraju prošle godine ovo javno preduzeće zapošljavalo je 2.296 radnika, dok na kraju 2018. planira da ima 2.320, odnosno 24 radnika više.

CAPITAL: Marina Čigoja

Prethodni članakDOBOJ: Izvještaj protiv osumnjičenih za pljačku mjenjačnice
Naredni članakSkuplji život zbog SNSD-SDA-HDZ!