Sramno je sve što se dešavalo i što se dešava oko usvajanja seta zakona o akcizama i poskupljenja goriva u BiH. Građani su najbrutalnije obmanuti, a život je automatski u BiH postao skuplji, upozoravaju u Savezu za promjene.

Apsolutno promašen ekonomski koncept je uvođenje akciza na gorivo koje je prvog dana februara dovelo do poskupljenja goriva, a očekuje se poskupljenje života u BiH, navode u strankama Saveza za promjene.

Kažu i da je jasno zašto su SNSD, SDA i HDZ uveli dodatne akcize građanima.

“Smislili su način na koji mogu da nastave da lagodno žive i troše”, rekao je Slaviša Raković iz SDS-ovog Odsjeka za ekonomiju i finansije.

Jasna je, uvjeravaju u Savezu za promjene, i računica koliko će mjesečno da bude skuplji život u BiH zahvaljujući SNSD-u, SDA i HDZ – 150 maraka otprilike za četveročlanu porodicu.

Ipak, u Savezu za promjene ističu kako osim onoga što su do sada uradili, na pokušaju da se spriječi usvajanje akciza, više do izbora ne mogu da urade ništa.

Početkom primjene novog zakona o akcizama gorivo u BiH od prvog februara skuplje je od 20 do 25 feninga po litru. Za set zakona o akcizama pod izgovorom da će novac koji se tako prikupi ići na gradnju autoputeva izglasali su poslanici SNSD-a, SDA i HDZ u Parlamentu BiH.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je nakon usvajanja zakona, da novac ipak neće biti potrošen na gradnju autoputeva.

Bevanda je i dalje ministar, poslanici su i dalje poslanici, samo je gorivo od prvog februara skuplje.

(BN)

Prethodni članak„Pošte RS“ se zadužuju pet miliona KM zbog pada prihoda i viška radnika
Naredni članakGO SDS Doboj organizuje humanitarno veče folklora pod nazivom “KUD-ovi igraju za Ninu”