Cijena pojedinačne karte u gradskom autobuskom prevozu u Banjaluci od marta bi mogla biti viša za 0,20 KM, a mjesečne od 1,50 do 5,50 maraka, tvrde u gradskoj vlasti. Međutim, prevoznici smatraju da bi poskupljenje trebalo da iznosi od 12 do 13 procenata, a ne sedam odsto kako se predlaže. Do ovog poskupljenja dolazi nakon primjene zakona o akcizama.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da se još vode pregovori sa prevoznicima i da gradonačelnik još nije dao saglasnost na novi cjenovnik. Međutim, on je napomenuo da su analize gradskih službi pokazale da je pomenuto poskupljenje za sada jedino moguće.

– Trebalo bi da dođe do poskupljenja karte u autobuskom prevozu, ali ne onoliko koliko su prevoznici tražili. Naš stav je da to u prosjeku treba da bude maksimalno sedam odsto, jer je cijena energenta viša za 20 procenata. Ako usaglasimo stav sa prevoznicima, te cijene bi trebalo da se primjenjuju od narednog mjeseca – kazao je Sandić.

Dodao je da će pojedinačna karta, koja sada košta 1,60 KM, najvjerovatnije poskupjeti na 1,80 maraka.

– Uslovili smo prevoznike da set od pet karata koji se kupuje u kiosku bude 7,50 KM, pa bi tako jedna koštala 1,50 KM – rekao je Sandić.

Naglasio je da predstavnici grada insistiraju na tome da cijena mjesečne karte za osjetljive kategorije, porodice poginulih boraca i invalide od prve do četvrte kategorije, ostane 13 KM kod jednog prevoznika.

– Na grupi linija kod jednog prevoznika radnička mjesečna karta košta 39,50, a najvjerovatnije će biti 44 KM. Cijena đačke, odnosno studentske mjesečne karte, koja sada iznosi 28 KM, trebalo bi da bude 30, dok bi penzionerska poskupjela sa 13 na 14 maraka – rekao je Sandić.

Kada je u pitanju jedinstvena mjesečna karta koja važi za sve prevoznike, Sandić kaže da radnička trenutno košta 55 KM i mogla bi biti oko 60,50 KM, cijena đačke i studentske, koje su sada 38,50 KM, trebalo bi da iznosi 40 KM, dok bi penzionerska umjesto 20 koštala marku i po više.

S druge strane, prevoznici smatraju da bi poskupljenje trebalo da iznosi od 12 do 13 procenata, a ne sedam odsto.

– Za sada smo se saglasili da je poskupljenje opravdano jer su cijene goriva više. Predstavnici grada smatraju da tražimo previše, dok mi mislimo da su naši zahtjevi opravdani. Pregovori traju, a cijene će biti definisane onda kada ih objavi Gradska uprava. Sada je sve samo nagađanje – rekao je direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić.

(BN/Glas Srpske)

Prethodni članakU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ održana radionica pod nazivom „Da vam ispričam svoju priču“
Naredni članakHoćemo da budemo radnici a ne robovi?!