Zanimljivosti

Ploča iz bronzanog doba pronađena u Francuskoj najstarija je 3D karta u Evropi

Istraživači smatraju da je kamen iz bronzanog doba najstarija trodimenzionalna karta u Evropi.

Ploča veličine dva metra, prvi put otkrivena 1900. godine, ponovo je pronađena u podrumu u zamku u Bretanji u Francuskoj, 2014. godine.

Arheolozi koji su proučavali uzorke urezane na 4.000 godina starom kamenu kažu da vjeruju da su oznake karta područja u zapadnoj Bretanji, piše BBC.

Oni smatraju da to čini ploču najstarijom 3D mapom poznatog područja u Evropi.

Vjeruje se da komad stijene, poznat kao ploča Saint-Belec, datira iz ranog bronzanog doba, između 1900. i 1650. prije nove ere.

Prvi ga je otkopao 1900. godine arheolog Paul du Chatellier, tokom kopanja na prahistorijskom groblju u mjestu Finistere, u blizini Bretanije.

Istraživači su ploču pronašli u podrumu jedne kuće 2014. godine. Vjeruje se da oznake na stijeni prikazuju područje zapadne Bretanje. Nakon analize tragova i gravura na kamenu, istraživači su posumnjali da bi to mogla biti mapa.

“Prisustvo ponovljenih motiva spojenih linijama na njegovoj površini sugeriše da ono prikazuje područje Finisterea”, navodi se u studiji u biltenu Francuskog prahistorijskog društva.

Istraživači kažu da su udubljenja 3D prikaz doline rijeke Odet, dok se čini da nekoliko linija prikazuje riječnu mrežu tog područja.

Geolokacija je otkrila da teritorija predstavljena na ploči ima 80 posto preciznosti u području oko rijeke dugačke 18 milja.

“Ovo je vjerovatno najstarija karta teritorije koja je identifikovana,” rekao je dr. Clement Nicolas sa Univerziteta Bournemouth, jedan od autora studije.

Postoji nekoliko takvih mapa uklesanih u kamenu po cijelom svijetu. Generalno, to su samo interpretacije, ali ovo je prvi put da mapa prikazuje područje u određenom mjerilu.

Doktor Nicolas rekao je da je karta možda korištena za obilježavanje određenog područja.

“To je vjerovatno bio način da se potvrdi vlasništvo nad teritorijom od strane princa ili kralja u to vrijeme”, rekao je.

Nastavlja da smo skloni podcjenjivati geografsko znanje prošlih društava, a ova ploča je važna jer ističe tadašnje kartografsko znanje.

Foto: Denis Gliksman

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close