Tokom praznika javljaju se problemi sa varenjem zbog pretjeranog unosa hrane, a farmaceuti iz Apoteke Beograd ističu da povećani unos hrane i pića koja su sastavni dio uskršnje i slavske trpeze predstavlja stres za cio organizam.

Farmaceut Rada Jakovljević kaže za Tanjug da naglo unošenje prekomjerne količine alkohola i veće količine holesterola posebno opterećuju jetru i žučni sistem, pogotovo ako već postoje problemi u njihovom radu.

Ona navodi da samo jedno jaje sadrži oko 185 mg holesterola.

“Simptomi opterećenja sistema za varenje kao što su mučnina, gorušica, osećaj da stoji stomak mogu se rešiti samolečenjem uz pomoć farmaceuta, dok pojava temperature i jakog bola ispod desnog rebarnog luka zahteva hitan pregled lekara”, ističe Jakovljević, prenosi Tanjug.

Navodi da se u slučaju povećanog stvaranja kiseline javlja gorušica i da se preporučuju lijekovi koji smanjuju stvaranje hlorovodonične želudačne kiseline, a to su antacidi, blokatori, H2 receptori i inhibitori protonske pumpe, a ako je posljedica nedostatka enzima mogu da se uključe i preparati na bazi enzima.

Ističe da je preporuka umjerenost, a ako je već došlo do faze prejedanja preporuka je šetnja ili čajevi na bazi nane, kamilice ili kima.

“Može se uzimati i kisela voda, limunada ili sok od pomorandže”, navodi Jakovljević.

Foto: Helena Lopes/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKoliko sekundi treba da potrošite na pranje lica?
Naredni članak“Srpska sloga najjača odbrana, nacionalno jedinstvo potrebnije nego ikad”