Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da je Samit energetike u Trebinju izrastao u najeminentniji skup u oblasti energetike , te da je za ovogodišnji Samit prijavljeno više od 900 učesnika.

Petrović je rekao da je tema ovogodišnjeg, petog Samita energetike koordinacija i bolja komunikacija svih energetskih kompanija na Balkanu.

– Mislimo da uvezujemo sve donosioce odluka , kako iz sfere javnog života , tako i iz sfere eneregtike na cijelom Balkanu i šire, svi gosti i učesnici panela će dati značajne zaključke koji će dati smjernice za narednu godinu da se pokrenu aktivnosti i da dođe do stabilizacije energetskog sektora na Balkanu – rekao je Petrović .

Samit Energetike, kao najveći i najposjećeniji poslovni skup , otvara širom vrata za razvoj kongresnog Turizma na jugu Hercegovine, pa je Petrović podsjetio da je u toku konkurs za idejno rješenje budućeg kongresnog centra u Trebinju, koji će biti otvoren do 7. marta.

Neke od tema koje o kojima će se raspravljati tokom samita su povezivanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU; planiranje razvoja i vođenje elektro- energetskog sistema s ciljem povećanja integracije obnovljivih izvora nergeije i ubrzanja energetske tranzicije , održavanje postojećih proizvodnih postrojenja, razvoj sektora prirodnog gasa i druge.

– SET je od početka bio važno mjesto okupljanja privrednika. Imaćemo ove godine predstavnike preko sto kompanija i svakako da će tokom samita biti kontakata, razgovora, dogovora oko različitih projekata i poslova. Prvi put će se na jednom mjestu okupiti direktori sve tri elektroprivrede iz Bosne i Hercegovine, a važno je najaviti i multilateralni sastanak svih ministara i predtavnika vlada koji dolaze u Trebinje – najvaio je direktor Samita energetike Aleksandra Branković.

Domaćin ministarskog sastanka biće Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

– Samit enegretike je prepoznat kao mjesto razgovora i dogovora, mjesto gdje se svi rado vraćaju. Razlog je u ozbiljnom i detaljnom pristupu planiranju, organizaciji, radu našeg programskog i naučnog odbora , pripreme za samit traju po šest ili sedam mjeseci. Naravno, i samo mjesto održavanja Samita je važno, Trebinje je grad u koji ljudi rado dolaze , pa kad se sve sabere ne treba da čudi što iz godine u godinu imamo sve više učesnika  – kazao je Branković.

Peti Samit energetike energetike biće održan u trebinju od 20. do 22. marta. Generalni sponzor Samita je “Elnos grupa“ iz Banjaluke, a pokrovitelji Ministarstvo energetike i rudarstva i te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Amerika želi da što više udalji EU od Moskve
Naredni članakStevandić sa Mandićem: Politike Crne Gore i Srpske posvećene miru i stabilnosti