Zapad pokušava da nametne svoje vrijednosti, koje su dubiozne, a iza svega toga su loše namjere Vašingtona, koji želi da udalji EU od bilo kakve saradnje sa Rusijom, te da oslabi i potčini Uniju, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za Raša tudej rekao da je očigledno da se Zapad “prekombinovao”, jer su vjerovali u slabost Rusije i čak su htjeli da je zauzmu i rasparčaju u komade, te da preuzmu njene prirodne resurse, koji su “ruski van svake sumnje”.

Predsjednik Srpske istakao je da je jasno da ne postoji nijedan važan lider EU koji bi mogao da pomjeri taj proces naprijed, kao i to da EU nema minerale niti energetske izvore.

– Pokušavaju da nametnu svoje vrijednosti, ali su one dubiozne. Mislim da su loše namjere Vašingtona iza ovoga. SAD žele da udalje EU od bilo kakve saradnje sa Rusijom, da oslabe i potčine Uniju, što se i dešava – napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da decenijama nije viđena tolika zavisnost EU od SAD kao što je to danas slučaj.

– S druge strane, EU nije riješila nijedan od problema. Problemi sa energijom i izvorima su na istom nivou. To je samo dovelo do nezadovoljstva stanovništva, primjer su ovi protesti. Vidimo poljoprivrednike koji izvoze svoju opremu na ulice i protestuju u gotovo svim zemljama. Objektivno, biće veoma teško da se sve ovo zaustavi, sve zbog njihove gluposti i započinjanja rata sa Rusijom, pod američkim navođenjem – naglasio je Dodik

Dodik je istakao da Zapad sada pokušava da okrivi nekog drugog, umjesto da pronađe sopstvene izvore i razmotri svoje stavove, kako bi zaustavio proces koji je negativan i za zapadne zemlje i za čitav region.

– Oni i dalje pokušavaju da okrive Rusiju. Bilo je logično da će Rusija braniti svoje strateške interese. Oni koji putuju po svim dijelovima Zemlje i potčinjavaju ljude su Amerikanci i Britanci, koji su u jednom trenutku kontrolisali značajan dio svijeta. Oni su sada odlučili da sude nekome. Rusija štiti svoje interese, svoj narod. Svi zaboravljaju da su ukrajinske vlasti zabranile ruski jezik i još mnogo toga. Normalno je da ako zemlje, posebno veće, imaju mogućnost za zaštite svoje interese, onda i Rusija ima to pravo – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da je činjenica da je Zapad pronašao “marionetski režim” u Ukrajini koji pokušava da se suprotstavi sopstvenom narodu stranim oružjem i da je to jedna vrsta obmane sa Zapada.

– Ono što je novo ovdje jeste da su SAD, koje su navikle da posreduju u svim sukobima, postale strana u sukobu. Stoga, vjerujem da će Rusija kompletirati svoju operaciju i ostvariti strateški uspjeh u interesu Rusije i ruskog naroda – dodao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakAmbasada Rusije: Stav delegacije EU je ultimatum gospodara svom vazalu – BiH
Naredni članakPetrović: Samit energetike pokretač uvezivanja i bolje saradnje svih aktera u energetskoj industriji regiona