Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je uloga Crkve da daje smisao čovjekovom postojanju, zbog čega je suštinski zadatak episkopa i sveštenika da po svaku cijenu svjedoče ovu svijetu istinu.

Patrijarh je naglasio da zadatak episkopa i sveštenika nije da javnim opredjeljivanjem za jednu ili drugu stranu marginalizuju svoje poslanje, unoseći podozrenja i razdor među vjernike.

– Crkva je tu da objedinjuje, a ne da dijeli, da liječi podjele, a ne da ih produbljuje, da sprečava, a ne da pojačava svaku, pa i političku mržnju i netrpeljivost – naveo je patrijarh Porfirije za portal Pravoslavlje.

On je objasnio da to istovremeno ne znači da se crkva ne bavi politikom u izvornom smislu – politikom kao načinom života i brigom za opšte dobro zajednice.

– Bavi se i te kako i obavezna je da se bavi prosvetom, kulturom i vrijednostima koje su oblikovale i oblikuju identitet srpskog naroda – istakao je patrijarh.

On je ocijenio da politička suština većine napada, kako sa lijeve, tako i sa desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da Crkva odbija da uzme aktivnog učešća u partijskoj borbi i da se opredijeli za jednu ili drugu stranku.

– Mi, na žalost, gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku u užem smislu te riječi, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumiju ne samo mjesto i ulogu Crkve u društvu nego samu suštinu njene misije u svijetu, izgleda smisleno pa čak i hvale vrijedno – naveo je patrijarh.

Kako je ukazao, pojedini ljudi – neki bez zadnjih misli, a drugi iz ličnih interesa – imaju utisak da je aktivni politički, pa i partijski angažman sveštenoslužitelja Crkve ne samo nešto što se od njih očekuje, nego su na to i obavezni.

– Takvo mišljenje je pogrešno, a takva očekivanja su bespredmetna i jevanđelski neutemeljena. Crkva insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dijela svog naroda protiv drugog dijela svog naroda iz više podjednako važnih razloga – naveo je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, prvi je taj da su partije, kako im i ime govori, dio cjeline, dok Crkva predstavlja sabor – cjelinu objedinjenog naroda Božjeg.

– Ona postoji da bi obuhvatala i sabrala sve djelove u jednu zajednicu vjernih. Pri tome, Crkva ne gubi iz vida činjenicu da njeni članovi koji su zainteresovani za politički život pripadaju različitim partijama – objasnio je patrijarh.

On je ukazao da je uplitanje episkopa i sveštenika, koji treba da budu duhovni oci i pastiri svima, a ne nekima, u partijsku političku borbu, ne samo neispravno, nego i pogrešno, ističući da takvo ponašanje predstavlja greh svoje vrste.

– Ova istina postaje još jasnija kada uzmemo u obzir fenomen da su stranke nepostojane, fluidne, da mijenjaju svoje formate, da se jedna dijeli u više, a više stapaju u jednu. Sami pripadnici stranaka iz jedne prelaze u drugu, te tako oni koji su do juče bili protivnici prelaze na istu stranu i obrnuto – naveo je patrijarh.

On je zaključio da su principi stranaka, iako legitimni i za tu sferu života razumljivi, relativni, promjenljivi i da pripadaju trenutku, dok je Crkva vječna, a samim tim uvijek ista i nepromjenljiva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDeset miliona KM za javne servise
Naredni članakSrpska opredijeljena za unapređenje saradnje sa Grčkom