Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković primio je danas u Banjaluci u nastupnu posjetu ambasadorku Grčke u BiH Јoanu Eftimijadu.

Višković je poželio novoimenovanoj ambasadorki dobrodošlicu u Republiku Srpsku i BiH, istakavi da je dosadašnja saradnja sa ambasadorom Grčke bila izuzetna i da je Srpska opredijeljena za nastavak i unapređe saradnje.

Višković je podsjetio da Republiku Srpsku i Grčku povezuju značajne istorijske, kulturne i prijateljske veze, ali da je neophodno raditi na jačanju privrede i ekonomske saradnje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković je napomenuo da na teritoriji Republike Srpske posluje određeni broj grčkih privrednika, izrazivši spremnost da u zajedničkim aktivnostima Vlade Srpske i Amabasade Grčke u BiH radi na privlačenju i povećanju intresovanja grčkih privrednika da ulažu u Srpsku.

Ambasadorka Grčke izrazila je zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici i istakla spremnost da buduća saradnja rezultira brojnim zajedničkim projektima.

Ona je istakla da oblast obnovljivih izvora energije, kultura i turizam najvažnije oblasti za unapređenje već postojeće saradnje. Takođe je istakla da Grčka ima dobre potencijale i modele u oblasti proizvodnje obnovljivih izvora energije, a Višković je istakao da ova oblast nudi velike mogućnosti za bolju privrednu saradnju, jer je energetika najveći razvojni resurs Republike Srpske.

Na sastanku je zaključeno da bi se u narednom periodu dosta aktivnosti moglo pokrenuti na proširenju saobraćajne komunikacije, s naglaskom na vazdušni saobraćaj i uspostavljanje direktnih letova za grčke gradove, a što bi ubrzalo i poboljšalo ekonomsku saradnju, promociju kulture i turizma koji je od velikog značaja za razvoj i jačanje ekonomskih i privrednih veza i sarade sa Grčkom, navedeno je u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPatrijarh Porfirije: Uloga Crkve je da liječi podjele, a ne da ih produbljuje
Naredni članakKošarac: Implementiran dio dogovora političkih lidera iz Laktaša