Objavljen je spisak najprodavanijih telefona na svijetu za prvih šest mjeseci ove godine, a na njemu dominiraju dvije kompanije.

Iako se među prvih 10 najprodavanijih telefona na svijetu nalazi pet Apple i pet Samsung modela, Apple dominira vrhom te liste pa su prva četiri najprodavanija telefona na svijetu iPhone modeli.

Posebno je zanimljivo i iznenađujuće što je u prvih šest meseci 2023. godine najprodavaniji telefon na svijetu bio iPhone 14 Pro Max, Appleov najskuplji model čija cijena počinje od 1.100 dolara.

Tokom tog perioda prodato je 26,5 miliona ovih modela dok je drugi najprodavaniji telefon iPhone 14 Pro čija je prodaja dostigla 21 milion primjeraka.

Prošle je godine situacija bila malo drugačija, pa je najprodavaniji telefon u prvih šest mjeseci 2022. godine bio iPhone 13 koji je prodat u skoro 34 miliona primjeraka, dok je na drugom mjestu bio iPhone 13 Pro Max s 23 milijuna prodatih primjeraka, a iPhone 13 Pro s 14,8 miliona prodatih modela bio je na četvrtom mjestu.

Treći najprodavaniji telefon ove godine je iPhone 14 (16,5 miliona primjeraka), a iPhone 13 i dalje je veoma popularan pa se nalazi na četvrtom mjestu sa 15,5 milijuna prodanih modela.

Sljedeći iPhone koji se nalazi na ovom spisku je model iPhone 11 i on je na desetom mjestu sa skoro 7 milijuna prodanih primjeraka.

Sva ostala mjesta, dakle, zauzimaju Samsungovi telefoni. Na petom mjestu tako se nalazi Galaxy A14 (12,4 miliona prodatih primjeraka), šesti je Galaxy S23 Ultra (9,6 miliona), a nakon njega slijede Galaxy A14 5G, Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G.

Izanalitičke kompanije Omdia naglašavaju da je u posljednje vrijeme zabilježen pad na tržištu pametnih telefona, a to se posebno odnosi na tržište uređaja niže i srednje kategorije koje je najteže pogodila recesija, ali jedan od razloga pada prodaje leži i u ekspanziji tržišta polovnih telefona.

S druge strane, povećana je potražnja za premium modelima, što najbolje možemo vidjeti u činjenici da je Appleov najskuplji model najprodavaniji telefon na svijetu, a odlično kotira i Samsungov najjači model S23 Ultra.

Biće zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za dolazećim Apple telefonima, jer će ova kompanija uskoro predstaviti novu generaciju iPhonea.

Iako su očekivanja uvijek velika, iz Applea su ipak upozorili na pad potražnje na tržištu smartfona koji bi mogao uticati i na prodaju modela iz iPhone 15 serije, ali ipak imaju velika očekivanja od svog najjačeg i najskupljeg modela iPhone 15 Pro Max, prenosi b92.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakSjednica Doma naroda PS BiH; U dnevni red uvršten prijedlog Zakona o strancima i vinu
Naredni članakNovi sedan Roewe D7 predstavljen