Roewe, dio koncerna SAIC, održao je veliku premijeru na sajmu automobila u Čengduu.

Sedan Roewe D7 je bio prvi model nove elektrifikovane porodice D zasnovane na modularnoj platformi Nebula.

Na sajmu su debitovale dvije modifikacije, koje se razlikuju ne samo po izgledu, već imaju i drugačiji raspored motora.

Po veličini, Roewe D7 je blizak poznatim limuzinama Toyota Camry i Kia K5: dužina – 4.890 mm, širina – 1.872 mm, visina – 1.510 mm. Međuosovinsko rastojanje – 2.810 mm u odnosu na 2.825 mm na Toyoti i 2.850 mm ns Kiji. Ali kineski automobil se ističe aerodinamičnom siluetom izuzetno mekih oblika. Standardni točkovi su 18-inčni.

Limuzina sa tradicionalnim kvakama na vratima, jednim blokom farova i širokim usisnikom vazduha u braniku je hibridni Roewe D7 DMH (Dual Mode Hybrid) koji se može puniti. Opremljen je atmosferskim motorom 1.5 (112 KS), koji ima visoku termičku efikasnost (više od 43%), i trakcionim elektromotorom od 109 KS. Zajedno okreću prednje točkove i proizvode 204 konjske snage.

Sistem može da radi i u paralelnom i u sekvencijalnom režimu, ali tip mjenjača još nije objavljen. Ispod poda kabine je ugrađena trakciona baterija, čije punjenje treba da bude dovoljno za 125 km po kineskom CLTC-u. U hibridnom režimu, Roewe D7 DMH može da pređe do 1.400 km. Maksimalna brzina je 185 km/h. Šasija – sa podupiračima tipa Mekferson napred i multilinkom pozadi.

Električni automobil Roewe D7 EV sa dvospratnom prednjom optikom i kvakama na vratima ima istu šasiju, ali je raspored jedinica potpuno drugačiji. Trakcioni elektromotor se nalazi na zadnjoj osovini, a motorni prostor je potpuno oslobođen električnih komponenti, pa je tu smješten drugi prtljažnik.

Najavljene su dvije verzije: prva sa motorom od 197 KS i dometom od 510 km (CLTC), a parametri drugog – 211 KS i 610 km respektivno. Kapacitet litijum-gvožđe-fosfatne trakcione baterije još nije naveden. Maksimalna brzina obe verzije je 170 km/h.

Zanimljivo je da hibridni i električni automobil imaju isti enterijer: razlika se svodi samo na odgovarajuće kartice menija medijskog sistema. Ispred vozača – dva ekrana od po 12,3 inča, desna ručica je odgovorna za kontrolu prenosa. Od opreme postoji električni pogon prednjih sjedišta, panoramski krov i adaptivni tempomat, ali je iz nekog razloga kontrola klime jednozonska.

Kinesko tržište će dobiti Roewe D7 u četvrtom kvartalu ove godine. Do početka prodaje, koncern SAIC obećava da će otkriti nedostajuće detalje, prenosi AutoRepublika.

Foto: Roewe D7

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOvaj telefon je najprodavaniji u prvoj polovini 2023. godine
Naredni članakZašto nije dobro spavati u neprovjetrenoj sobi