Sud BiH saopštio je danas da je vijeće Apelacionog odjeljenja otpremilo drugostepenu presudu u predmetu “Fadil Novalić i drugi” kojom je potvrđena prvostepena i optuženi osuđeni na ukupno 15 godina zatvora i kaznu od 200.000 KM za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora tokom pandemije virusa korona.

– Cijeneći bitnost davanja tačnih informacija i sa aspekta transparentnosti rada Suda, a samim tim i održavanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa, naročito u predmetima označenim kao `visoka korupcija`, potvrđujemo informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja juče otpremilo drugostepenu presudu u predmetu `Fadil Novalić i drugi`, a kojom je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila prošle godine – saopšteno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom bivši predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić osuđen je na četiri, bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest, osnivač kompanije “Srebrna malina” Fikret Hodžić na pet godina zatvora, a pravno lice “F.H. Srebrena malina” iz Srebrenice na novčanu kaznu od 200.000 KM.

Oni su osuđeni zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a Solak i zbog krivotvorenja službene isprave.

Optuženi su oslobođeni optužbi da su izvršili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja Finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Prvostepenom presudom tadašnji ministar finansija FBiH Јelka Milićević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Protiv presude vijeća Apelacionog odjeljenja, žalba nije dozvoljena.

Iz Suda BiH su naveli da je saopštenje objavljeno radi interesa javnosti.

– Prije svega, napominjemo da je praksa ovog suda da sa zvaničnim saopštenjima istupa tek nakon što stranke zaprime odluku. Međutim, u konkretnom slučaju, u medijima su se već pojavile određene informacije, što je i očekivano, s obzirom da je ovaj predmet već od samog početka medijski i od šire javnosti i te kako popraćen – dodaje se u saopštenju.

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakBudimir: Srpskoj važno da ima prijatelja poput Mađarske
Naredni članakObilježeno 28 godina od raspuštanja zloglasnog logora “Silos” (FOTO)