Danas je obilježeno 28 godina od raspuštanja zloglasnog logora “Silos” u mjestu Tarčin, u opštini Hadžići, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, od kojih 24 nije preživjelo.

Ispred objekta nekadašnjeg logora počast stradalima odali su preživjeli, potomci stradalih zatočenika i zvaničnici.

Prethodno je služen parastos u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u sarajevskom naselju Pazarić.

Logor Silos raspušten je na Svetog Savu, 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat na prostoru BiH.

Ranija svjedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor “Silos”, koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora “Aušvic” iz Drugog svjetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u “Silosu” na temperaturi koja je uvijek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas uglavnom živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mjesta zločina i zloglasnog logora.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOtpremljena drugostepena presuda u predmetu “Fadil Novalić i drugi”
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno