Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je danas da Mađarska poštuje poziciju Republike Srpske i da je Srpskoj važno da ima prijatelja poput Mađarske koja vodi suverenističku politiku u EU i odgovorna je prema Balkanu.

– Odnosi Mađarske i Srpske su najbolji mogući. Mađarska je jedan od važnih saveznika Srpske, a na sve to utiču i lični odnosi koje su izradili zvaničnici Srpske i Mađarske – rekao je Budimir novinarima u Bijeljini.

On je istakao da će za Srpsku biti jako značajno to što će Mađarska u narednom periodu preuzeti predsjedavanje EU.

– Za nas će to biti jako značajno zato što je evropski proces u ozbiljnom zastoju. On više ništa ne znači, nema nikakve standarde. Iz odnosa prema Ukrajini vidimo da nije uopšte mjerljivo kako će se to dešavati u nekom narednom periodu – rekao je Budimir.

Osim toga, istakao je, važni su i bilaternalni odnosi između Srpske i Mađarske koja poštuje poziciju Republike Srpske poštujući ustavnu poziciju BiH.

Budimir je ocijenio da je jučerašnji sastanak zvaničnika Srpske sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom u Banjaluci bio jako dobar.

– Nastavili smo određene projekte sa Mađarskom, politička podrška koju je Sijarto dao rukovodstvu Srpske bila je više nego jasna, kao i ekonomska podrška. Nastavljamo saradnju, sa Vladom Mađarske u narednom periodu se planira čitav niz aktivnosti – rekao je Budimir.

On je istakao da je za Srpsku jako važno da ima prijatelja poput Mađarske, posebno zato što ta zemlja spada u bliže susjedstvo, član je EU i zastupa politiku koja nije karakteristična za briselsku birokratiju.

Govoreći o predstojećom najavljenom susretu predsjednika Srpske Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, Budmir je rekao da je posjeta Rusiji jako važna.

– Rusija je naš najvažniji partner kada su u pitanju velike sile. Od toga očekujemo puno, ne samo kroz političku i diplomatsku, već i ekonomsku podršku u narednim projektima. Svijet se ozbiljno mijenja i nama je Rusija jedan od najvažnijih partnera u 21. vijeku. Ne samo zato što je istorijski to uvijek i bila, već će to i ostati kada je u pitanju Repubika Srpska – rekao je Budimir.

On je ukazao da se u Moskvi cijeni pozicija srpskog naroda, posebno Republike Srpske, koja nije dozvolila da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

– Nekad se nama čini da je to čista simbolika, ali u teškim vremenima simbolika prevazilazi po svom značaju ono što je na prvi pogled – rekao je Budmir.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Svijetu sada potreban Putinov humani politički pristup
Naredni članakOtpremljena drugostepena presuda u predmetu “Fadil Novalić i drugi”