Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ osudila je napad i pokušaj linča zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandra Goganovića, koji kao i svaki drugi čestiti Srbin samo radi svoj profesionalni i patriotski posao i brani interese Republike Srpske i njene institucije.

Iz ove organizacije je saopšteno da je ovakav postupak neprimjeren i da ponovo potvrđuje neskrivenu mržnju koja dolazi iz Federacije BiH prema svemu što je srpsko.

– Incidenti se nižu dan za danom i postaju sve agresivniji i brutalniji, a posljedica su trajne i iskonske mržnje prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, koja se neskriveno pokazuje kroz federalno medijsko ratno-huškačko djelovanje, posebno agresivnim postupanjem ratnih jastrebova Zukana Heleza, Rame Isaka i onih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH – navodi se u saopštenju.

Iz Organizacije starješina VRS ocijenili su da su povici “Živio beg Helez – smrt Srbinu Goganoviću!” dio “fašistoidnog i nacističkog folklora”, koji je, nažalost, prisutan i na prostoru BiH i može je odvesti u nepovrat.

– I što je još žalosnije, niko od predstavnika “sarajevske” vlasti i takozvane međunarodne zajednice ne reaguje. Ne reaguju, jer su upravo oni kreatori takvih ponašanja i umjesto da osuđuju i procesuiraju, oni podstiču i raspiruju vatru koju su odavno zapalili. I ovaj incident dodatno zatamnjuje ionako mračnu svakodnevnicu u FBiH – ističe se u saopštenju.

U ovoj organizaciji smtraju da nije realno očekivati da nadležne institucije u FBiH reaguju na ovako neviđene izlive mržnje prema Srbima.

– Nažalost, postalo je besmisleno svako pozivanje na zakonito, ali, i ljudsko reagovanje, jer upravo u tim institucijama sjede najveći generatori sulude srbofobije. I umjesto da rade svoj posao, predstavnici nadležnih federalnih institucija svaki dan svoje otrovne i opasne strijele upućuju prema Srbima i Republici Srpskoj – ističu iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Goganović je juče napadnut u Sarajevu nakon političkog sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Goganović je sklonjen u službeno vozilo i na taj način zaštićen od linča, dodajući da su napadači sve vrijeme uzvikivali: “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću!”

(foto: ostavrs.org

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Nacrt zakona o imunitetu štiti zakonodavni proces
Naredni članakDodik: Sramota da SDS napada profesora Kecmanovića koji aktivno brani pozicije Srpske