U Narodnoj skupštini Srpske održana je javna rasprava o Nacrtima zakona o imunitetu i referendumu, koji su u skupštinsku proceduru upućeni na prijedlog narodnih poslanika.

Izvjestilac o Nacrtu zakona o imunitetu, predsjednik parlamenta Nenad Stevandić rekao je da je cilj zaštita lica koja sprovode odluke Narodne skupštine, ali i zakonodavnog procesa.

Predstavljajući Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijati, SNSD-ov poslanik Srđan Mazalica ukazao je da se za sprovođenje referenduma ovlašćuje republička izborna komisija, a novina je i da će za uspjeh referenduma biti potrebna većina izašlih građana. O ovom zakonskom rješenju nije bilo diskusije tokom javne rasprave.

– Zakon se ne donosi da bi neko imao prostor za zloupotrebu jer je to regulisano drugim zakonskim aktima i nijedan ministar niti bilo koja osoba koja provodi odluke Narodne skupštine ovim zakonom nije zaštićena za eventualni saobraćajni prekršaj, štimanje tendera, krađu, trgovinu uticajem ili ono što je regulisano krivičnim ili nekim drugim zakonom. Ovaj zakon je isključivo vezan za zaštitu zakonodavnog procesa – rekao je Stevandić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakHelez podnio krivične prijave protiv Dodika, Goganovića i Damjanića
Naredni članakOsuda napada i pokušaja linča Goganovića