Dobojsko lovačko udruženje „Fazan“  osamnaestu godinu biće domaćin lovno-turističke manifestacije „Vučiji dani na Ozrenu“ koja je ove godine planirana za 3. februar. U ovogodišnju potragu za vukom ozrenskim stazama krenuće preko 1.200 lovaca iz nekoliko zemalja.

Vedran Božičković predsjednik Lovačkog udruženja „Fazan“ kaže da su za ovu manifestaciju posebno zainteresovani Slovenci, te da se do sada prijavilo više od 100 lovaca iz te zemlje. Očekuje se i dolazak delegacije slovenačkog Lovačkog saveza,  kao i iz Srbije. Pored njih u lov na vuka krenuće i lovci iz Crne Gore, Makedonije, kao i Hrvatske, te BiH.

-Lovcima je zaista čast da učestvuju u jednoj ovakvoj manifestaciji. Zlatibor je nekada držao primati kada su u pitanju druženja tog tipa, sada mogu da kažem da dobojsko Udruženje i Banjaluka uz nas , kada je u pitanju BiH, jedini pravimo manifestacije ovakvog tipa, što je ogroman zalogaj za lovačka udruženja kako finansijski tako i organizaciono, izjavio je Božičković.

Lovci tvrde da je vučija populacija na Ozrenu u ogromnoj ekspanziji , ali da ta životinja još uvijek nije prijetnja po tamošnje stanovništvo, s tim da su primjetne štete na stoci, tj. kada su u čopori napadaju ovce i pse, najčešće na privatnim imanjima u Brezicima. Prošle godine u jednoj akciji odstreljeno je pet predatora, a stručnjaci iz Beograda, Zagreba i Banjaluke uzeli su uzorke sa mišića, koje su poslali u Finsku gdje postoji organizacija koja se bavi genetskim istraživanjem populacije vukova. Rezultati su pokazali da vuk koji je nastanjen na Ozrenu nema veze sa onom populacijom vukova koja se nalazi u Srbiji ili Hrvatskoj.

-Ovdje, na Ozrenu, se radi o klasičnom evropskom vuku koji dolazi sa sjevernijih dijelova , jedinke su krupnije, imaju bogata krzna i u dobroj su fizičkoj kondiciji, što znači da imaju dobru hranu, što ih upravo i privlači na Ozren, pojasnio je predsjednik dobojskog lovačkog udruženja.

On je napomenuo da se na tom području trenutno kreću dva čopora predatora, veći u kojem se nalazi jedanaest, i manji u kome su primijećena tri vuka.

Da će ih lovci uočiti , Ljubo Aladžić koji lovi dvadeset šest godina, nije optimističan. Iako za vrijeme svog lovačkog staža nije nikada imao priliku da puca na vuka, kaže da je tu zvjerku teško preduhitriti i prevariti, te da je za to potrebna samo sreća.

-To je nepredvidiva zvijer koja osjeti prisustvo lovaca i ljudi na veliku udaljenost, može se nadmudriti samo lovačkom srećom , priča Aladžić koji sad uglavnom radi u Udruženju , a prije toga, kako kaže, bio je redovan učesnik u toj manifestaciji na kojoj je upoznao kolege iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije, zbog čega je njemu posebna.

Dok Ozrenom haraju vukovi, na Trebavi i Krnjinu muku muče sa šakalima. Riječ je o divljim  životinjima iz porodice pasa, koje su  malo veće od lisice, a manje od vuka, na kojeg izgledom najviše podsjećaju. Lovci su samo za jedan vikend odstrijelili osam komada, po tri u Osječanima, Podnovlju i na Krnjinu.

Da li će lovačke sreće imati i kod odstrela vuka ostaje nam da se uvjerimo početkom narednog mjeseca.  Zborno mjesto okupljanja lovaca kao i svake godine do sada su Okolišta, nakon prozivke slijedi raspoređivanje po čekama, a potom i lov na vuka. „Vučiji dani“ se održavaju pod pokroviteljstvom grada Doboja i Lovačkog saveza Republike Srpske, manifestaciju podržava i dobojska Turistička organizacija, dok je medijski pokrovitelj ovog lovačkog druženja RTV Doboj.

RTV Doboj

Prethodni članakTelevizija u službi jednog čovjeka!
Naredni članakEvropa zabrinuta stanjem u BiH