MLADEN BOSIC, PREDSEDNIK SDS REPUBLIKE SRPSKE 19.6.2008. FOTO: N. FIFIC

“Situacija kako se vidi iz Savjeta Evrope u BiH je zaista teška, prije svega zbog političkih kriza koje se stalno produkuju. To kasnije ima za posljedicu lošu ekonomsku situaciju i veliki odlazak mladog stanovništva i radne snage,”, kazao je u izjavi BN televiziji član delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Mladen Bosić, navodeći da je glavni zaključak današnje sesije da se nastavlja monitoring nad BiH.

Tokom rasprave o rezoluciji, usvojenoj u Savjetu Evrope, ponovo je konstatovano da BiH nije dovoljno napredovala na evropskom putu. Iz Strazbura su se čuli pozivi političkim liderima da preuzmu odgovornost.

“Usvojena je Rezolucija u Savjetu Evrope koja se odnosi na stanje u BiH i ona je u neizmjenjenom obliku, osim što su prihvaćena dva amandmana koje je zajednički uložila delegacija Bosne i Hercegovine”, kaže Bosić u  telefonskoj izjavi BN televiziji.

– Sam izvještaj koji prati Rezoluciju je prilično mračan po BiH, kao i diskusije koje su bile na sjednici, kaže Bosić i dodaje:

“Situacija kako se vidi iz Savjeta Evrope u BiH je zaista teška, prije svega zbog političkih kriza koje se stalno produkuju. To kasnije ima za posljedicu lošu ekonomsku situaciju i veliki odlazak mladog stanovništva i radne snage.”

Bosić, koji je i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH, navodi da je glavni zaključak današnje sesije da se nastavlja monitoring nad BiH.

“To znači da će se nastaviti praćenje stanja, prije svega vezanih za ljudska prava u BiH. Tu se dovodi u kontekst provođenje odluke Sejdić – Finci kao i ostalih odluka vezanih za izbore u BiH. To sve zavisi od mogućnosti političara da nađu kompromis i da se dogovore u vezi sa tim. Od toga će zavisiti sljedeći izvještaj. Ovaj put nije bilo direktnih sankcija, što ne znači da ih neće biti sljedeći put ukoliko situacija ne bude dobra u budućnosti”, kaže Bosić.

Naglašava da su “većim dijelom zabrinuti u Evropi stanjem u BiH i da imaju želju da pomognu”.

“Ali imam i osjećaj da ne razumiju dovoljno situaciju i komplikovane odnose unutar BiH da bi mogli da donesu prave zaključke. Oni to uglavnom posmatraju poredeći BiH sa svojim zemljama, ne uzimajući u obzir da je BiH zbog svoje istorije i dubokih podijeljenosti nešto sasvim drugo u odnosu na bogate zemlje zapada”, kazao je Bosić.

(BN)

Prethodni članakOko 1. 200 lovaca ove godine loviće vuka na Ozrenu
Naredni članakSunčano uz malu oblačnost