Na pomolu su novi – stari problemi sa izdavanjem pasoša u Bosni i Hercegovini. Za dva mjeseca ističe ugovor sa Milbauerom. Šta će biti nakon toga niko ne zna, jer novi ponuđač nije izabran.

Zbog složenosti tenderskih procedura, vrlo je moguće, da će se građani ponovo suočiti sa činjenicom nemogućnosti izdavanja pasoša.

Milena Knežić iz Banaj Luke nije željela da rizikuje i čeka poslednji trenutak. I prije isteka datuma došla je da produži pasoš.

’’To je lični dokument koji je nužan svakome od nas. Meni lično treba zbog posla, ne mogu nigdje da odem bez pasoša. Zato sam i došla ranije, mjesec dana. Generalno, to je veliki problem. Ne znam zašto se uopšte dovedemo u takvu situaciju’’ – pita Knežićeva.

Zašto – građani ne znaju. Znaju nadležni, ali uvijek imaju opravdanje.

Agencija za identifikacione dokumente BiH raspisala je tender za izbor ponuđača za nabavku pasoša. Međutim, pred sami kraj zatvaranja ponuda uslijedila je žalba. Tekst tenderske dokumentacije bio je sporan za francusku kompaniju Džemalta, koja je bila jedan od zainteresovanih kandidata.

Sada je sve zapelo u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH. Odluka je već trebalo da bude donesena početkom januara, ali nije. Rok je produžen. Iz IDDEEA-e  poručuju da rade sve što je u njihovoj moći, ali bez sigurnog obećanja da građni neće ostati bez pasoša.

’’U ime direktora IDDEEA gospodina Arifa Nanić potvrđujem da će IDDEEA preduzeti sve zakonom propisane aktivnosti u cilju da se izvrši blagovremena nabavka obrazaca putnih isprava, te osigura kontinuitet u isporuci, kako građani Bosne i Hercegovine ne bi ostali bez putnih isprava’’ – odgovorili su BN televiziji IDDEEA-e.

Kompanija koja pobijedi na tenderu, potpisaće ugovor na četiri godine. Posao je težak 25, 5 miliona maraka bez PDV-a. Dvije su kompanije Milbauer i njemački Veridos.

Milbauer za četvorogodišnej snabdjevanje pasoškim knjižicama traži 28 miliona sa PDV-om, a “Veridos” traži čak 53 miliona maraka.

U IDDEEA-i tvrde da nema favorizovanih i da je zakon o javnim nabavkama BiH ispoštovan. Međutim, činjenica je da se greške ponavljaju.

U situaciji da cijela zemlja i svi njeni građani zavise od jedne firme došli smo još prije 10-ak godina. Tada je posao štampanja ličnih karata, a kasnije i ostalih dokumenata, direktnom pogodbom, dat preduzeću Milbauer d.o.o Banjaluka.

(BN)

Prethodni članakDoboj: Počelo rušenje starih objekata saobraćajne policije
Naredni članakPonovo prevareni radnici Famosa?