Radnici nekadašnje fabrike motora “Famos-Koran“ iz Pala okupili su se danas ispred kapije nekadašnjeg industrijskog giganta, tražeći novac koji im se duguje već 10 godina. Poučeni lošim iskustvom iz prošlost, plaše se da ponovo ne ostanu „kratkih rukava”, iako je “Famos” kupila opština Pale za 2,2 miiliona maraka.

Fabrika motora “Famos-Koran“ iz Pala otišla je u stečaj 1.januara 2010. godine. Od predratnih nekoliko hiljada radnika industrijskog giganta, koji je između ostalog radio i za njemački “Mercedes”, stečaj je dočekalo 340.

“Ti radnici do danas dolaze pred `Famos`, mole i kume, ali nikada nisu dobili ni dinar”, tvrdi bivši radnik `Famosa` Miroslav Subotić i dodaje da su im ostali dužni 36 plata.

“U prosjeku svakom radniku duguju po 25 hiljada za plate plus po 2,5 hiljade za otpremnine. To je skoro 30 hiljada maraka duga po radniku”, kaže Subotić.

Čedo Guja, takođe bivši radnik “Famosa”, tvrdi da se poslednjih nekoliko godina prodala trećina fabrike, ali da radnici od toga nisu vidjeli ništa.

“Prodali su objekat radničke menze, dva magacina, parking i 20 duluma zemlje. Od toga radnici nisu vidjeli ništa, ni marku”, kaže Guja.

Nova nada za naplatu zarađenih, a neisplaćenih plata radnicima se javila kada je opština Pale donijela odluku o kupovini “Famosa”.

Plan opštine je da na mjestu nekadašnje fabrike napravi poslovnu zonu. “Famos” je kupljen za 2,2 miliona maraka. Prvu ratu od milion maraka uplatila je Vlada Republike Srpske, ali to je `pojela` Poreska uprava. Ostatak od milion i 200 hiljada uplatiće opština iz kreditnih sredstava.

Da li će od toga, kada se namire ostali povjerioci, preteći nešto i za radnike?

(BN)

Prethodni članakOd marta novi problemi sa pasošima
Naredni članakPretežno sunčano