Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da su pravosudne institucije na nivou BiH preuzele praksu Haškog tribunala i narativ da su navodno Srbi jedini krivci za ratna dešavanja u BiH.

– Zbog toga i ne čudi broj optuženih i osuđenih Srba za ratne zločine koji je višestruko veći u odnosu na broj optuženih i osuđenih Bošnjaka i Hrvata – rekao je Nuždić Srni.

Nuždić ukazuje da nije proporcionalan broj lica koja su optužena, a teško je i ispratiti suđenja za svaki od predmeta s obzirom na to da se 230 Srba nalazi u fazi postupka pred Sudom BiH, dok se preostalih oko 70 Srba nalazi u postupku pred entitetskim sudovima i sudovima u Srbiji.

– Za ovakvo stanje su odgovorne pravosudne institucije na nivou BiH koje nisu ustavne, koje ovih dana procesom protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokazuju da su isključivo u svojoj namjeri usmjerene da optuže srpski narod i Republiku Srpsku – istakao je Nuždić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u proteklim godinama izdvajala određena materijalna sredstva za pomoć optuženim licima srpske nacionalnosti za njihovu odbranu.

Nuždić je dodao da Republički centar svih ovih godina stoji na raspolaganju svim licima koja su optužena u smislu dostavljanja materijalne dokumentacije i svih vrsta pravne pomoći.

Institucije Republike Srpske moraju pronaći trajno sistemsko rješenje kojim bi se finansijski i pravno pomoglo bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske optuženim za ratne zločine, zaključeno je juče na sjednici Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić rekao je da 30 godina nema sistemskog rješenja u BiH kojim bi bio uspostavljen balans u podizanju optužnica, jer ispada da su zločine činili samo pripadnici VRS i MUP-a Republike Srpske.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Održan trening o mehanizmima zaštite od diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu (VIDEO)
Naredni članakBurna rasprava u Domu naroda PS BiH; Kamen spoticanja Zakon o Ustavnom sudu