Burna rasprava na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je Želimir Nešković, delegat SDS-a, zatražio da se na sjednici razmatra Zakon o Ustavnom sudu BiH koji od ljetos bezuspješno pokušava da stavi na dnevni red.

Šefik DŽaferović delegat SDA, odbija raspravu, a ukoliko ipak bude stavljena na dnevni red Bošnjaci će napustiti sjednicu.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, traži da se taj Zakon uvrsti u dnevni red i naglašava da podržava njegov sadržaj.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da BiH sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati, te da trenutno rješenje kojim je jednom konstitutivnom narodu omogućeno da preglasava druga dva naroda sa strancima nije način da se o bilo čemu razmišlja u BiH.

– Sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati BiH. Ustav kaže da poslije pet godina Parlamentarna skupština BiH treba da odredi način na koji će biti zamijenjeni stranci u Ustavnom sudu. Ovo je put u nestanak BiH – naglasio je Kovačević.

Rekao je da prijetnje određenih delegata da će napustiti sjednicu, ukoliko na dnevni red bude dodata tačka o Ustavnom sudu BiH, koju je na jednoj od ranijih sjednica predložio Nešković, naglasio da to nije način na koji treba rješavati bilo šta u BiH.

– Ili ćemo se dogovarati ili BiH neće biti – naveo je Kovačević.

Kovačević je odgovorio i delegatu Kluba bošnjačkog naroda Šefiku DŽaferoviću koji je tvrdio da takva rješenja nisu dobra za ustavni poredak BiH, rekavši mu da preuranjeno kvalifikuje i tumači zakon koji još nije u parlamentarnoj proceduri.

– Mi smo za Dejtonski sporazum i dogovor tri konstitutivna naroda a ne preglasavanje od nekih stranaca, da odluke o sudbini BiH donosimo mi koji u njoj živimo, a neko sa strane, da sudije Srbi, Hrvati ili Bošnjaci donose odluke, a ne strane sudije – poručio je Kovačević.

Delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać rekla je da se pitanje sudija u Ustavnom sudu BiH tiče 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i tako pobila navode delegata Kluba bošnjačkog naroda DŽemala Smajića koji je rekao da se treba baviti evropskim zakonima, te da zakon o Ustavnom sudu nije u 14 prioriteta.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović istakao je da bi mogao razumjeti “vatrene govore”, kakve je držao DŽaferović, da se otvorila rasprava o zakonu, ali da je nedopustivo sprečavati legalno izabranom delegatu da predlaže zakone.

– Ovdje je govor o proceduri, pa ako procijenimo da je nešto neustavno u raspravi, onda možemo potezati za takvom retorikom. Ovako, nemojte da oduzimamo pravo predstavniku jednog naroda da predlaže i iznese svoje mišljenje – rekao je Nović.

Zbog odbijanja predsjedavajućeg Kemala Ademovića da inicijativu tj. prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH stavi na dnevni red, Klub Srba zatražio pauzu od 15 minuta.

Podsjećamo, u Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom reduje Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Delegati bi trebalo da razmotre i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kojim se kao rok za uspostavljanje i operativnost Odjeljenja za sprovođenje postupka ro izvještajima određuje 23. mart.

Na dnevnom redu je i zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, nakon što je krajem decembra usvojen u Predstavničkom domu, a u parlamentarnu proceduru uputio ga SDA.

U prvom čitanju delegati bi trebalo da razmotre Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, te davanja saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakNuždić: Pravosudne institucije BiH preuzele praksu Haškog tribunala
Naredni članakOd sutra počinje elektronska prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole