Mehanizmi zaštite od diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u BiH – naziv je treninga koji je održan u Doboju u organizaciji Udruženja građana Republike Srpske „Stop Mobbing” iz Trebinja. Trening je organizovan u okviru projekta „Nisi sama ćutanje ti neće pomoći”, koji implementira ovo udruženje, a čiji je cilj podrška i pomoć svima koji prijave seksualno ili bilo koje drugo uznemiravanja na radnom mjestu.

Mobing, kao poseban oblik diskriminacije na radnom mjestu, u Bosni i Hercegovini izražen je u velikoj mjeri na svim radnim mjestima. Najčešće se događa u loše organizovanim preduzećima. Zbog straha od poslodavaca i gubitka posla, većina zaposlenih u BiH, čak i po cijenu zdravlja, ne želi uopšte da priča o mobingu.

Mobingu mogu biti izloženi i muškarci i žene, a po pravilu su to uvijek savjesne, odgovorne i vrijedne osobe, one koje vole i znaju raditi svoj posao. Na udaru mobinga, posebno seksulanog uznemiravanja češće su izložene žene.

Na treningu su učestvovali i predstavnici iz privatnog, javnog i nevladinog sektora sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakNeustavna odredba Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih
Naredni članakNuždić: Pravosudne institucije BiH preuzele praksu Haškog tribunala