Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da se danas obilježava 28 godina od zatvranja svirepog mučilišta za Srbe – logora “Silos”, o čijoj surovosti dovoljno govori podatak da je zatvoren tek nakon završetka rata.

Nuždić je naveo da je kroz ovaj ovaj logor u mjestu Tarčin, u sarajevskoj opštini Hadžići, prošlo oko 600 logoraša, od kojih su mnogi boravili i u drugim logorima, kao što je magacin municije “Krupa” i Osnovna škola “Deveti maj” u Pazariću.

– Prema našim podacima u “Silosu” je smrtno stradalo najmanje 22 lica srpske nacionalnosti, a kakav odnosu su pravosudne institucije BiH imale prema mučenjima u logoru govori podatak da je osuđeno tek osam lica na sramnih 48 godina zatvora, a neki od njih su direktni učesnici zločina ili su učestvovali u formiranju i funkcionisanju logora – rekao je Nuždić.

On je naglasio da ovo nije bio jedini logor za Srbe u proteklom ratu i da je Centar do sada utvrdio postojanje više stotina logora i mjesta zatočenja za Srbe, gdje su ubijani, fizički maltretirani, seksulano zlostavljani.

– Sve ovo biće fokus naših istraživanja i u budućnosti da bi ostavili trajnu uspomenu na ova stradanja da se ne zaborave i ne ponove. Cilj je da svaki logor i mjesto zatočenja za srpske žrtve evidentiramo, opišemo i popišemo broj zatvorenika i vrste stradanja koje su proživjeli – zaključio je Nuždić za Srnu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakRoganović: Povećan broj oboljelih od velikog kašlja u Srpskoj; Prevencija pravovremena vakcinacija
Naredni članak“Značajna saradnja sa dijasporom”