Od sredine oktobra prošle godine evidentira se veći broj oboljelih od velikog kašlja u Republici Srpskoj, a najugroženija su djeca, rekla je infektolog na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Tatjana Roganović za naš Јutarnji program.

– U vrijeme kada nije bilo vakcinacija, ovo je bila opaka bolest, ali otkriće protiv ove bolesti, odnosno vakcinacija, je glavna mjera prevencije. Od sredinom oktobra prošle godine evidentira se veći broj oboljelih. Najugroženija su djeca, djeca u prvoj godini života najviše, to je jedna dramatična klinička slika.

Roganovićeva dodaje, da je prema podacima Instituta javnog zdravstav Republike Srpske, u Srpskoj oboljevaju starija djeca, dakle tinejdžeri, ali i starije osobe.

– Kod tinejdžera su kliničke slike blaže, ali se naravno trebaju liječiti, da ne budu prenosioci bolesti – ističe Roganovićeva.

Razlog povećanog obolijevanja, kako Roganovićeva navodi, jesu nevakcinisane osobe.

– Ova infekcija se lako širi, jedna oboljela osoba može da ovu bolest da prenese na čak 12 osoba. Klinička slika ide kroz nekoliko stadijuma, od prve, koja je neznačajna, koja izgleda kao da je obična prehlada. Nakon tog idu napadi kašlja, kao drugi stadijum, te prepoznavanje bolesti, dijagnostika i uključenje odgovarajuće terapije – dodaje Roganovićeva.

Ona ističe, da kada se sprovede adekvatna zaštit većinski dio problema je riješen.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBubić: Odbijen zahtjev odbrane Dodika za izuzeće sedam sudija
Naredni članakNuždić: Logor “Silos” – svirepo mučilište za Srbe