Vijesti

Nović: Reagovanja iz Sarajeva – civilizacijski sunovrat

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocijenio je kao civilizacijski i demokratski čin zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića da u Sarajevu budu uklonjen table i nazivi ulica i trgova u kojima se srpski narod kvalifikuje kao zločinački, a reagovanja iz Sarajeva kao civilizacijski sunovrat.

– Ćosić je od nove vlasti u Sarajevu zatražio da uklone table na kojima se srpski narod proglašava zločinačkim. Očekivao sam da će uvažena nova gradonačelnica Sarajeva /Benjamina Karić/ makar jedan dan razmisliti i odgovoriti na civilizovan način, sagledati kakve mogućnosti za to postoje, a ne da odmah odgovori da od tog zahtjeva nema ništa – što je civilizacijski sunovrat – rekao je Nović Srni.

Nović je istakao da takvo reagovanje ne vodi putu pomirenja, pogotovo u Sarajevu u kome su hiljade ljudi iz reda srpskog naroda protjerane i ubijen ogroman broj nevinih.

– Očekivao sam da će sagledati to pitanje, tim više što ne treba zaboraviti da su i međunarodni predstavnici insistirali na tome da se tabla koja je postavljena na Vijećnici ukloni, jer ona sigurno vrijeđa srpski narod – rekao je Nović.

On je dodao da ponašanje političara iz Sarajeva ni u kom slučaju ne doprinosi pomirenju i izgradnji BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je u petak, 9. aprila, gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog i pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close