Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocijenio je da je Dejtonski mirovni sporazum sada, 28 godina nakon zaključivanja, postao meta za potkusurivanje sa onima koji su neposlušni i ne slijede slijepo politiku BiH u jednom pravcu, te da se koristi da bi se kaznili, ne samo predstavnici naroda, nego cijeli jedan narod.

On je istakao da predstavnici pojedinih zemalja snažno dijele BiH, dijele narode, a sve pod maskom kako treba skloniti ovog ili onog rukovodoca, predstavnika jednog naroda.

Nović je naveo da to što se obustavljaju određeni projekti od interesa za Republiku Srpsku potvrđuje tu činjenicu.

– Ali, njih to ne interesuje, spremni su da žrtvuju cijeli jedan narod da bi ostvarili svoje ciljeve – istakao je Nović.

Nović je ocijenio da je došlo vrijeme da se svi u BiH okrenu slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma radi budućnosti ove zemlje koja će se, u suprotnom, potpuno urušiti.

– Smatram da je došlo vrijeme da se svi okrenemo slovu dejtonskog ustava i na taj način analiziramo šta je budućnost ove zemlje. U suprotnom, zemlja se apsolutno rastače po svojim pukotinama na dijelove i veoma teško će se sastaviti jer postoji sve veća mržnja unutar BiH – naglasio je Nović u izjavi za Srnu.

On je naveo da je Dejtonski mirovni sporazum osnova da BiH bude zemlja koja treba da ga slavi jer je potpuno zaustavio rat, riješena su krupna pitanja BiH, donesen Ustav i vrlo jasno je rečeno da postoje dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

– Ono što je tolike godine od Dejtona postalo predmet različitog tumačenja, prije svega visokih predstavnika, a posebno posljednjeg čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik Kristijana Šmita – Dejton je potpuno urušen. Zašto? Urušen je zato što su oni uzeli sebi za pravo da pod vidom Dejtona nameću zakone, smjenjuju ljude i spremaju se za još komplikovanije odnose koji bi mogli nastati u BiH – naveo je Nović.

Ocijenio je da je nedopustivo to što se Dejtonski mirovni sporazum počeo tumačiti, ne po slovu zakona, ne po onome što piše u njemu, nego po slobodnom uvjerenju kao što je u fudbalu slobodno sudijsko uvjerenje na koje niko ne može uticati.

Punih 28 godina navršiće se sutra od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 19.11.2023. godine
Naredni članakDOBOJ: Održan 7. Memorijalni turnir u pauerliftingu „Miodrag Mićo Mirčetić” (FOTO/VIDEO)