U organizaciji Kluba dizača tegova „Doboj” proteklog vikenda održan je 7. Memorijalni turnir u pauererliftingu „Miodrag Mićo Mirčetić”, koji je okupio 60 takmičara iz cijele BiH, a što ovaj memorijal čini najmasovnijim u BiH. Učesnici ovogodišnjeg turnira odmjerili su snage u tri discipline – potisak sa klupe, poznatiji kao benč pres, čučanj i mrtvo dizanje.

Turnir je otvorio zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović.

Otvaranju turnira prisustvovali su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić, istaknuti pojedinci iz društveno-političkog života grad Doboja, te brojni građani ljubitelji ovog sporta.

Generalni pokrovitelj turnira i ove godine bio je grad Doboj.

Apsolutni pobjednici ovogodinjeg turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji su Hamza Botić iz Sarajeva i Almira Lizde iz Konjica, koji su u zbiru podigli najveću težinu u sve tri takmičarake discipline.

Takmičenje je održano u skladu sa pravilima Međunarodne pauerlifting federacije.

Pauerlifting je sport u kojem se takmičite sami sa sobom, pa je čest izbor za one koji ne vole da se takmiče u timu. Prema riječima takmičara za dobre rezultate potrebno je mnogo truda i rada.

Ovaj sport često miješaju sa drugim sličnim sportovima, poput bodibildinga i olimpijskog dizanja tegova. Ova tri sporta jedino veže dizanje tegova, a sama priprema, treninzi i ishrana se potpuno razlikuju u sve tri sporta. U pauerliftingu cilj je podići što veću kilažu koju takmičari sami prijavljuju na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri tome poštujući jasno određena pravila i znakove sudija.

Memorijani turnir održava se u znak sjećanja na Miodraga Miću Mirčetića začetnika bodibildinga i fitnesa u gradu Doboju i jednog od prvih profesionalnih trenera na teritoriji bivše Jugoslavije, koji je iznenada preminuo 2015. godine u 48. godini.

Opširnije u prilogu:

Kako je izgledalo samo takmičennje možete pogledati u videu:

Foto galerija:

Foto: Ustupljene fotografije, rtvdoboj.org, srna.rs

Video: rtvdoboj.org, ProCreative Studio Doboj

RTV Doboj

Prethodni članakNović: Dejton se koristi za kažnjavanje
Naredni članakDOBOJ: Uhapšen zbog pucanja iz vatrenog oružja