Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da se, ukoliko bude donesena bilo kakva osuđujuća presuda protiv predsjednika Republike Milorada Dodika, boji da BiH više neće postojati u obliku u kojem je danas.

Nešić je izrazio uvjerenje da Dodik neće biti osuđen pred Sudom BiH i da će nastaviti da vrši svoju funkciju predsjednika Republike Srpske.

On je istakao da je Dodik trenutno jedina brana rušenju ustavnog poretka BiH i naveo da Republika Srpska ne ruši mir, već brani Ustav BiH i Dejtonski sporazum, a posvećena je i evropskom putu.

Nešić je za beogradsku TV Hepi rekao da su u BiH strašno podignute tenzije jer postoji politički i montirani proces protiv Dodika koji nije utemeljen na pravu.

– Dodik ima podršku građana Republike Srpske i Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne vidimo da on bilo šta radi bilo šta protiv Ustava i zakona. Ono što radi Dodik, on to radi u skladu sa Ustavnim poretkom i Dejtonskim mirovnim sporazumom – rekao je Nešić i dodao da Dodik ne brani sebe već Republiku Srpsku.

On je poručio da pravosuđe BiH treba da pokaže da li je nezavisno ili je pod uticajem stranaca, te da, ukoliko pokaže da je nezavisno, pokazaće da država BiH funkcioniše.

On je dodao da će predstavnici Srba učiniti sve da BiH funkcioniše na osnovu Ustava, prava, te da ne pristaju da BiH bude protektorat, kolonija, niti da iko ukida nadležnosti Republike Srpske.

Ističući da mir i stabilnost nemaju cijenu, Nešić je poručio da će biti učinjeno sve da se sačuva mir i stabilnost, i da bezbjednost bude na najvišem mogućem nivou.

On je primijetio da danas postoje neke evropske zemlje u kojima je mnogo gora bezbjednost nego u BiH, pa čak i u samoj Belgiji, gdje su ga u Briselu nedavno upozorili u koji dio grada nije bezbjedno da ide. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Monografija o Silvani Armenulić premijerno predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu; Uskoro predstavljanje i u Doboju (FOTO/VIDEO)
Naredni članakKlokić: Očekivati dalje jačanje evroskepticima