Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je, nakon najnovijeg izjveštaja Evropske komisije o napretku BiH, realno očekivati dalje jačanje evroskepticizam.

– Nije nikakvo čudo što trenutno u Republici Srpskoj samo 38 odsto građana podržava članstvo BiH u EU, a sada je sasvim realno očekivati da će se dodatno produbiti narastajući evroskepticizam – naveo je Klokić na platformi “Iks”.

Klokić je poručio da Republika Srpska nikada neće biti kočničar na evropskom putu, ali da ostaje pri stavu da se svi prioriteti riješe odjednom, uključujući odlazak stranih sudija.

– Umjesto da zasučemo rukave i konačno otpočnemo pregovore opet tapkamo u mjestu, ali ne našom krivicom, već zbog odbijanja i dodatnih uslovljavanja – porčuio je Klokić.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler uručio je juče u Sarajevu predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

U najnovijem izvještaju je navedeno da Evropska komisija pozdravlja reformske napore koje je BiH preduzela od sjednice Evropskog savjeta u decembru prošle godine kada je zemlji dodijeljen kandidatski status, kao i brzo stupanje na dužnost novog Savjeta ministara u januaru, ali su potrebni dalji napori da zemlja ispuni 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije po zahtjevu za članstvo u EU.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNešić: Ako Dodik bude osuđen, bojim se da BiH neće postojati u današnjem obliku
Naredni članakSavjet ministara zatražio informaciju o bezbjednosti mineralnih voda i gaziranih pića