BANJALUKA – Robne rezerve u stečaju nisu danas uspjele da nađu kupca za imovinu vrijednu oko osam miliona KM koju su ponudile na prodaju, potvrdila je stečajna upravnica ovog preduzeća Dosta Baraković.

Na današnoj prvoj licitaciji Robnih rezervi na prodaju su bili ponuđeni zemljište i naftni terminal u banjalučkom naselju Vrbanja te zemljište i poslovni centar i poslovni prostor u Prijedoru.

„Sva imovina koja je ponuđena na prodaju je pod hipotekom UIO. Veliki su kompleksi i za naše uslove nisu ni jeftini, tako da je možda i to jedan od razlog zbog kojih nije bilo zainteresovanih kupaca“, rekla je Baraković za CAPITAL i dodala da se sada očekuje sjednica Odbora povjerilaca koji će odlučiti o uslovima narednih prodaja.

Inače, naftne terminale u Vrbanji i Brezičanima dobio je prilikom privatizacije Naftne industrije RS ruski „Njeftegazinkor“, da bi ih vratio Vladi RS u zamjenu za otpis poreskih dugova „Petrola“ (sadašnjeg „Nestro petrola“), o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Robne rezerve RS otišle su u stečaj u julu pršle godine jer su ovom javnom preduzeću računi bili blokirani duže vrijeme i nije izmirivalo svoje obaveze.

Kao razloge za otvaranje stečaja Baraković je tada navela da je gubitak Robnih rezervi za devet miliona KM veći od kapitala, da preduzeće nije izmirivalo obaveze prema dobavljačima u roku dužem od 60 dana, kao i da nije isplaćivalo plate radnicima.

„Obaveze preduzeća iznose 34 miliona KM, dospjele su na naplatu i one su za oko 18 miliona veće od tekuće imovine kojom preduzeće raspolaže“, rekla je tada Barakovićeva.

Pored toga sva imovina Robnih rezervi, osim one u Modriči, je pod hipotekom u korist Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Opstanak preduzeća ugrožavala su milionska dugovanja prema UIO, a  jedan od problema u poslovanju bio je i ugovor sa „Farmlandom“, s obzirom na to da su tom preduzeću na čuvanje dali krave i žitarice, a da su na kraju ostali bez svega. Zbog toga Robne rezerve trenutno vode spor sa „Farmlandom“.

CAPITAL: M. Čigoja

Prethodni članakApel vozačima, odroni i poledica na putevima
Naredni članakPredsjedništvo na večeri sa Dolom