Zajednička večera Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića sa predsjednikom Evropske narodne stranke Jozefom Dolom održana je sinoć, a danas će bh. lideri obaviti pojedinačne razgovore sa liderom Evropske narodne stranke.

“Izmjene Izbornog zakona – ključ za evropsku budućnost BiH”, navedeno je na zvaničnom Twitteru predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Dragana Čovića.

Tročlano Predsjedništvo BiH u srijedu je otputovalo u Brisel gdje će se sastati sa predsjednikom Evropske narodne stranke, te zvaničnicima Evropske unije. Glavna tema će biti izmjene Izbornog zakona BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da će svi iznijeti svoje prijedloge i pokušati pronaći kompromis, ako ga je uopšte moguće naći.

“Ja ću ostati optimističan i dok god postoji šansa trebamo učiniti sve da kroz zakonske izmjene definišemo način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda te vlasti u Mostaru i onda u miru očekivati izbore i primjenu izbornih rezultata”, poručio je Čović.

On je rekao da će se u Briselu razgovarati i o evropskom putu BiH. Podsjeća da predsjednik Evropske komisije Žan Junker dolazi u BiH 28.februara.

“Vjerujem da je to možda i posljednja šansa da mu tada formalno uručimo odgovore na Upitnik Europske komisije i stvorimo time jednu atmosferu u kojoj se možemo nadati kandidatskom statusu, jer sam uvjeren da imamo šansu, zbog promjena u EU, biti u istom paketu s ostale četiri zemlje o kojima se govori – Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom. Ali, za to moramo više raditi i svakako učiniti sve da dođe do izmjena izbornog zakona kako ne bismo ušli u veću krizu od ove koju imamo”, izjavio je Čović.

(N1)

Prethodni članakNema kupaca za milionski vrijednu imovinu Robnih rezervi RS
Naredni članakPoginuo nekadašnji NBA igrač Rasual Batler i njegova žena