Zanimljivosti

Ne, nije samo zbog đavola: Zašto je ime Lucifer zabranjeno na Islandu?

Jedna od neobičnih stvari je i da Islanđani rijetko imaju prezimena, već koriste patronimski sistem – djeca uglavnom uzimaju očevo ime i dodaju na njega “son” (sin) ili “dottir” (ćerka)

Pokušaj da djetetu date ime po đavolu ne nailazi na odobravanje na Islandu, naročito ako je reč o drugoj takvoj situaciji za samo nekoliko mjeseci.

Iz islandske Komisije za odobravanje imena navode da neće dozvoliti Lucifera u zvaničnom registru, prenosi islandski javni servis.

Kako kažu, to je “jedno od imena đavola i dijete bi moglo da ga se stidi” u budućnosti.

Komisija se sa sličnim zahtjevom suočila i u novembru, kada je zabranila ime Lucifer zato što “satanističkim asocijacijama” krši odredbe Zakona o imenima.

Oni ističu da je ime Lucifer odbijeno i zbog toga što islandsko pismo nema slovo “c”, preneo je list Morgunbladid.

Novi pokušaj da se ime piše koristeći “s” umesto “c” takođe je prošao neuspješno.

Inače, Komisija za odobravanje imena je samo jedna u nizu institucija koje se bave očuvanjem islandske tradicije.

U ovom slučaju oni osiguravaju da lična imena budu u skladu sa pravilima islandskog jezika, koji se veoma malo promijenio još od srednjeg vijeka.

Jedna od neobičnih stvari je da Islanđani rijetko imaju prezimena, već koriste patronimski sistem – djeca uglavnom uzimaju očevo ime i dodaju na njega “son” (sin) ili “dottir” (ćerka).

Dugogodišnja politika minimalizovanja uticaja stranih jezika važi i za riječi koje se koriste za nove oblike tehnologije, pa čak i za imena konja.

Međutim, komisija se proteklih godina suočavala i sa dosta kritika.

Džon Gnar, bivši gradonačelnik Rejkjavika i bivši ministar pravde Olof Nordal izjavili su da su pravila o imenima zastarjela i često nedosljedna.

Tako se, na primjer, slučaj majke kojoj nije dozvoljeno da ćerku zove Blaer vukao godinama, a o njemu su pisali i mediji izvan Islanda.

Lingvista Johanes Bjarni Sigtrijgson izjavio je za sajt lista Rejkavik Grapevine da je često veoma teško tumačiti Zakon o imenima.

Ipak, on smatra da bi bez njega “islandska patronimska tradicija mogla da nestane za samo nekoliko decenija”.

Foto: shutterstock.com/Ilustracija, pixabay.com

Izvor: Telegraf

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close