Da li ste znali da mačka može da osjeti trudnoću na osnovu promjena tjelesne temperature, mirisa tijela i ponašanja?

Osim što hvata ove signale, mačka može da čuje otkucaje bebinog srca. Kad “sazna” za vašu trudnoću, mačka može da bude umiljatija prema vama, ali se neke mačke mogu i udaljiti od vas ako promijenite njihovo okruženje, rutinu ili ponašanje. Povedite računa o rizicima kojima možete da budete izloženi ako imate mačku. Pod tim se podrazumjevaju: alergije, ujedi i ogrebotine i toksoplazmoza.

Kako mačka osjeti trudnoću žene?

Mačka je inteligentna životinja moćnih čula i na osnovu brojnih znakova će saznati ono što ne možete da joj kažete u vezi sa trudnoćom. Ona može da shvati da ste u drugom stanju prije nego što sami dobijete potvrdu. Sve se mijenja kada ostanete u drugom stanju, a mačka to najranije osjeti, već sa tri do četiri nedjelje graviditeta.

Promjene u mirisu tijela

Mačke imaju oko 200 miliona receptora čula mirisa i lako osjete i miris “trudnoće”. Miris tijela se mijenja kada se hormoni pojačavaju ili smiruju, tako da je ovo prvi znak koji mačka prepoznaje.

Promjene tjelesne temperature

Tokom trudnoće, temperatura tijela žene se povećava ili smanjuje, u zavisnosti od perioda gravidnosti. Možda izgleda čudno, ali ove suptilne promjene kazuju mački da se nešto novo sprema.

Promjena dnevne rutine

Jutarnja mučnina i boravak u kupatilu, promjena dekora u domu i druge izmjene neće promaći mački. Osim toga, možda će vam smetati miris iz posude sa posipom, pa ćete je ređe čistiti, što će mačka takođe primjetiti. Mnoge trudnice imaju bojazan od toksoplazmoze, bolesti koju izaziva parazit iz mačijeg izmeta. On može napraviti velike probleme bebi dok je još u materici.

Mačke mogu da čuju otkucaje bebinog srca

Ako ljekar stetoskopom sluša otkucaje srca vašeg budućeg djeteta, mačije uvo će to sasvim lako čuti i bez pomoćnih sredstava.

Svaki kućni ljubimac je posebna ličnost, i njegova reakcija se može razlikovati u zavisnosti od osjećanja o vašoj trudnoći. U većini slučajeva, ženke postaju umiljatije prema trudnicama i provode više vremena s njima. Neke mačke će postati zaštitnički nastrojene. a neke će se potpuno zalijepiti za vas.

Ipak, neće sve mačke biti srećne. Zbog višestrukih promjena u rutini na koju su navikle, one mogu da budu pod stresom ili da razviju destruktivno ponašanje poput uništavanja predmeta, odbijanja korišćenja posude sa posipom, zanemarivanja vode i hrane i slično.

Da li je dobra ideja da budete blizu mačke u trudnoći?

Ako trudnoća protiče bez problema, a mačka je potpuno zdrava, budite uz nju što češće. Briga o životinji poboljšava raspoloženje, smanjuje učestalost depresivnih epizoda i snižava krvni pritisak. Postoje rizici povezani sa brigom o mački, u vidu alergije na mačiju perut i opasnosti od ujeda i ogrebotina, odnosno nepredvidivog ponašanja mačke, a tu su i zloslutna toksoplazmoza i drugi paraziti.

Pažljivo razmotrite sve ove faktore i donesite pravu odluku. U slučaju da postoji potencijalni rizik, odvojite se od mačke za vaše dobro, za dobro vaše bebe i same mačke, prenosi telegraf.rs.

Foto: nezavisne.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakUpala oka od promaje – koji su simptomi i kako je liječiti?
Naredni članakPet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju