Promaja je svima od malih nogu dobro poznat kao “veliki neprijatelj” od kojeg ćemo se prehladiti. Ali, šta kada se pojavi upala oka od promaje?

Već smo pisali u našem članku o uzrocima i liječenju konjunktivitisa odnosno upale očne spojnice. Liječenje konjunktivitisa zavisi o vrsti, a neki od uzroka pojave konjunktivitisa jesu: smog, alergije, infekcije… itd.

Upala oka od promaje – koji su simptomi?

Kada se pojavi upala oka od promaje, prepoznaćete je tako što će vam oko nateći, a pojaviće se i neki od ovih simptoma: 

– suve oči,

– osjećaj vrućine u očima,

– osjećaj pijeska u očima,

– crvenilo očiju.

Šta još uzrokuje upalu oka?

Uzrok upale oka može biti i dugotrajno izlaganje suvom i hladnom vazduhu ili promaji. Ako je oko duže izloženo na vazduhu ono može dovesti do iritacije i sušenja oka, a zbog nedostatka očne vodice dolazi do upale. Kao što nije dobro biti dugo izložen suvom i hladnom vazduhu tako nije dobro ni previše izlaganja na suncu koje takođe može dovesti do upale.

Upala oka tj. konjunktivitis ako je uzrokovan određenom iritacijom (prašina, kontaktna sočiva i sl.) naziva se upalni konjunktivitis. Postoji i alergijski konjunktivitis, a on nastaje jer je nešto u vazduhu izazvalo alergijsku reakciju koja je na kraju dovela do upale oka, prenosi “Dioptrija”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakNapredni sajtovi sa vještačkom inteligencijom
Naredni članakMože li mačka da osjeti da ste trudni?