Monodrama “Knjiga o Milutinu” sa Nenadom Јezdićem u naslovnoj ulozi igra u Narodnom pozorištu Republike Srpske u petak, 8. i u subotu, 9. decembra, u 20 časova na velikoj sceni.

Predstava je premijerno izvedena prije dvije godine u Zvezdara teatru i od tada je imala više od 150 izvođenja. Autor teksta je Danko Popović, a reditelj Egon Savin.

Glavni junak je Milutin, nekada ratnik, a sada običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije.

On govori jednostavnim jezikom o besmislenosti rata, žrtvovanju omladine i lakovjernosti naroda koji je, poveden idejom o velikoj državi, ostavljao svoje voljene boreći se za “više“ ciljeve.

On otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobjednici i pobijeđeni – gubitnici.

Milutin je neobrazovan, ali mudar i pravedan seljak kome je najvažnije u životu brinuti o majci, ženi i imanju, kao i sačuvati obraz i napuniti ambar.

Јezdić u gotovo dvočasovnoj predstavi najviše briljira u trenucima kada zaplače na sceni, tokom ispovijesti koje su ga duboko potresle, kada je bio svjedok smrti, posebno djece, koje su ostavile dubok trag u njemu.

Foto: Screenshot/YouTube

Izvor: RTRS

Prethodni članakDjecu iz Srpske nisu usvajali stranci u proteklih pet godina
Naredni članakBudimir: Agencija za visoko obrazovanje ključna karika u podizanju kvaliteta