U Republici Srpskoj u proteklih pet godina nije bilo usvajanja djece od stranih državljana, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

U Ministarstvu su dodali da podatke o broju ostvarenih usvojenja prikupljaju centri za socijalni rad.

Oni su pojasnili da je usvajanje djece regulisano Porodičnim zakonom, dok u praksi ovu proceduru sprovode centri za socijalni rad.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka rečeno je da je do novembra podnesenih zahtjeva za usvojenje bilo 27, kao i da nisu upoznati o ilegalnim usvajanjima, o čemu je pisao švedski novinar i pisac Patrik Lundberg, koji je istraživao ilegalna usvajanja u Švedskoj, te došao do podataka o 500 djece koja su usvojena sa prostora bivše Јugoslavije.

Iz Centra su naglasili da se, u odnosu na ranije godine, broj zahtjeva za usvojenje povećavao, ali broj djece koja su usvojena nije.

– U 2022. godini bilo je 30 podnesenih zahtjeva, a realizovano je jedno usvojenje. U 2020. godini je podneseno 26 zahtjeva, a u 2021. 33 zahtjeva za usvojenje, te nijedno nije realizovano – istakli su iz banjalučkog centra.

Oni su pojasnili da trajanje pocesa usvojenja zavisi od više faktora, te da postoje nepotpuno i potpuno usvojenje.

Nepotpuno usvojenje se odnosi na djecu koja su napunila pet godina i koja se više ne mogu potpuno usvojiti, a imena bioloških roditelja ostaju upisana u matičnu knjigu rođenih, dok se potpuno može usvojiti samo dijete uzrasta do pet godina, koje nema žive roditelje ili su roditelji nepoznati, odnosno koji su dijete napustili, a više od jedne godine ne zna im se mjesto boravka.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka rekli su i da organ starateljstva na osnovu priloženih dokaza utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za zasnivanje usvojenja propisani zakonom.

– Usvojilac mora biti državljanin Republike Srpske, izuzetno, usvojilac može biti i strani državljanin ako za to postoje opravdani razlozi – naveli su iz Centra.

Švedski novinar i pisac Patrik Lundberg objavio je da je u vrijeme i poslije rata na prostoru bivše Јugoslavije mnogo žena tvrdilo da su im djeca ukradena, ali da su te tvrdnje odbacivane uz objašnjenje da žene boluju od posttraumatskog sindroma. On je istraživao ilegalna usvajanja u Švedskoj, te došao do podataka o 500 djece koja su usvojena iz zemalja bivše Јugoslavije.

Lundberg je porijeklom iz Јužne Koreje, a i sam je bio usvojen u Švedskoj, kao i oko 10.000 njegovih sunarodnika.

On je za svoje istraživanje prije dvije godine dobio najvišu švedsku nagradu za istraživačko otkriće godine – Veliku nagradu za novinare.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDvodnevno zasjedanje Upravnog odbora PIK-a u Sarajevu
Naredni članakMonodrama “Knjiga o Milutinu” u Narodnom pozorištu Republike Srpske 8. i 9. decembra