Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić najavio je da u narednih sedam dana slijedi isplata štete za eutanaziranje svinja zbog afričke kuge, a da potom kreće isplata ostalih podsticaja.

– Rješenje će biti pronađeno, trebalo bi u petak, 26. januara. Riječ je o dinamici isplate štete za afričku kugu svinja koja je ostala još u Semberiji, nekih osam miliona KM, od 24 miliona KM koje smo imali – pojasnio je Minić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da su predstavnici resornog ministarstva u neprestanom kontaktu sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja Semberije, naglasivši da će to biti završeno kako je predviđeno, a ne zato što je to bio nečiji uslov ili prijetnja.

Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, Minić je rekao da je ona u Republici Srpskoj svake godine sve veća i to za nekoliko miliona litara, te dodao da će u ovoj godini biti povećana premija po litru.

Prema njegovim riječima, samo u 2023. godini mljekari u Republici Srpskoj su “povukli” iz budžeta 63 miliona KM od 180 miliona KM.

Minić je podsjetio da je u Republici Srpskoj prošle godine kupljeno 1.000 traktora, osam kombajna, te muznih robota.

Kada je riječ o ekploataciji šljunka u rijekama Drina i Bosna, Minić je rekao da je dat nalog preduzeću “Vode”, te Inspektoratu Srpske, tako da su pokrenute aktivnosti.

– Očekujem izvještaj do petka – rekao je Minić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKlokić: Apsurdne Šmitove tvrdnje Večernjem listu
Naredni članakCvijanović: Opstanak dogovora iz Laktaša vodi početku pristupnih pregovora