Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je sastanak evropskih zvaničnika sa članovima Predsjedništva protekao u dobroj atmosferi, te da je tom prilikom ukazala na činjenicu da je važno poštovati ustavnu strukturu BiH i njene nadležnosti, istakavši važnost poštovanja dogovora postignutog u Laktašima.

– Ukazala sam da ‘zeleno svjetlo’ za početak pregovora sa EU, ako ne nosi sa sobom i konkretizaciju u vidu datuma, ne bi puno značilo i da bi to bio marketinški trik. Ukazala sam i na to da ukoliko opstane ovaj dogovor stranaka koje čine parlamentarnu većinu, a koji je postignut u Laktašima, onda ne treba da imamo pretjerane strahove – navela je Cvijanović.

Ona je istakla da je od evropskih zvaničnika tražila da i oni sa svoje strane urade ono što je potrebno, prvenstveno da stave do znanja i onima poput OHR-a i ambasada koje uporno ruše unutrašnje dogovore da je važno da postoji domaći dogovor.

– Ova godina nosi nekoliko važnih stvari. Јedna je donošenje odluke o započinjanju pristupnih pregovora sa EU, koja je sada pomjereno za mart, a trebalo je da to bude prošle godine. Druga je da se sva garnitura koja se nalazi u institucijama EU sprema za izbore za parlament – naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da će ovo biti godina u kojoj će i oni imati svoja neka unutrašnja pitanja i da će prioritet biti na kampanji, s izborim na izbore, a ne na kandidatskom statusu ili započinjanju pregovora jedne od zemalja koje pretenduju na članstvo, ali su htjeli podstaći BiH da otvori pitanje pristupanja EU.

– Prepoznala sam optimizam predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, ali s druge strane od holandskog premijera /Marka Rutea/ to nisam vidjela. To je bila i prilika da kažem da je frustrirajuće da oni sve ove godine ne mogu ili neće da razumiju, te da ne mogu ili ne smiju da iskorače – navela je Cvijanović.

Ona je dodala da je EU trebalo sebe da postavi kao jedinog kredibilnog partnera kada je riječ o pristupanju BiH evropskoj porodici.

– Ukazala sam da je proces evropskih integracija vlasništvo svih u BiH i da nema ekskluziviteta. Nije nikada problem za Republiku Srpsku da kada se mi dogovorimo, da jedan predstavlja usaglašene stavove. Pozvala sam se i na praksu Belgije u kojoj su po sistemu rotacije zvaničnici izvještavali EU o važnim pitanjima – istakla je Cvijanović.

Na sastanku u Sarajevu Cvijanović je rekla za Srnu da je ukazala i na poziciju visokih predstavnika u BiH koji su donosili i nametali zakone iako im Ustavom ta mogućnost nikada nije data, te navela da je Kristijan Šmit dodatno zakomplikovao situaciju jer on nema čak ni legitimitet Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je jedini nadležan za imenovanje visokih predstavnika u BiH.

– Ili nas skinite iz procesa evropskih integracija ili svedite na zakonsku mjeru tog čovjeka – poručila je Cvijanovićeva. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakMinić: U narednih sedam dana isplata štete za eutanaziranje svinja
Naredni članakStevandić: Lagumdžijino glasanje destabilizuje BiH i Bošnjacima će se vratiti kao bumerang