Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da Kristijan Šmit nema nikakva pravna ovlašćenja i da je on običan strani državljanin koji laže u pokušaju da opravda nelegitimnu despotsku vlast.

Klokić je istakao da je bivši njemački političar Šmit u nedavnom intervjuu “Večernjem listu” dao apsurdne izjave u prilog svojoj lažnoj tvrdnji da je legitimno imenovan na mjesto visokog predstavnika.

Klokićev odgovor na ovaj Šmitov intervju Srna prenosi u cijelosti:

U nedavnom intervjuu Večernjem listu, bivši njemački političar Kristijan Šmit dao je apsurdne izjave u prilog svojoj lažnoj tvrdnji da je legitimno imenovan na mjesto visokog predstavnika. U komentaru koji pokazuje ili bezobzirnu neiskrenost ili potpunu neupućenost u sadržaj Dejtonskog sporazuma, Šmit sugeriše da Dejtonski sporazum daje ovlašćenje takozvanom Savjetu za sprovođenje mira da imenuje visokog predstavnika, ističući da “u Savjetu za sprovođenje mira po dejtonskom sistemu ne postoji pravo na veto”.

U stvari, po Dejtonskom sporazumu ne postoji pravo na veto na PIK-u zato što se u njemu PIK ni ne pominje niti se uopšte razmatra kao takav. Dejton, koji jedini daje pravno ovlašćenje za poziciju visokog predstavnika, povjerava imenovanje visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti UN, a PIK-u, koji – treba još jednom ponoviti – čak nije ni pomenut, ne daje nikakvu ulogu. PIK nije ništa drugo do ad hok, samoimenovana grupa zemalja bez pravnog utemeljenja i bez ikakvih zakonskih ovlašćenja. Kako je potvrdio i Evropski sud za ljudska prava, PIK je tek “neformalna grupa država”. Pokušaj nekolicine zemalja, koje su same sebe imenovale u PIK, da Šmita imenuje kao nadzornika kako bi ukinuo demokratiju u BiH i njom vladao dekretom predstavlja protivpravno upražnjavanje sirove, neokolonijalne moći.

U navedenom intervjuu, Šmit pominje i Savjet bezbjednosti UN, rekavši da je to “isti Savjet bezbjednosti kojem ja podnosim svoje izvještaje kao visoki predstavnik i koje me prihvata kao takvog”. Šmitova tvrdnja da ga Savjet bezbjednosti UN prihvata kao visokog predstavnika bezočna je laž. Savjet bezbjednosti nikada – ni na koji način – Šmita nije prihvatio kao visokog predstavnika. Šmitova praksa da Savjetu bezbjednosti šalje periodične izvještaje tvrdeći da je visoki predstavnik tu činjenicu ni na koji način ne mijenja. Određene pojedinačne članice Savjeta bezbjednosti glume da je Šmit visoki predstavnik, ali sam Savjet nikada, ni na koji način, nije prihvatio njegovo pseudoimenovanje.

Čak ni valjano imenovan visoki predstavnik ne bi imao diktatorska ovlašćenja koja Šmit prisvaja, kao što je nametanje zakona odlukama i smjena izabranih zvaničnika. Međutim, pošto na Savjetu bezbjednosti nikada nije potvrđen kao visoki predstavnik, Šmit uopšte nema nikakva pravna ovlašćenja. On je jednostavno običan strani državljanin koji laže, u pokušaju da opravda svoju nelegitimnu despotsku vlast.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: Dogovor SNSD, HDZ-a i “Trojke” ozbiljna šansa za evropski put BiH
Naredni članakMinić: U narednih sedam dana isplata štete za eutanaziranje svinja