Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na sjednici Savjeta bezbjednosti UN argumentovano i izbalansirano ukazala na sve bezbjednosno-političke izazove prouzrokovane djelovanjem stranaca, Kristijana Šmita i radikalnih struktura.

Mazalica je rekao Srni je Cvijanovićeva ukazala na štetnu ulogu Šmita, osvrnula se na bezbjednosno stanje i na ratnohuškačke izjave bošnjačkih političkih predstavnika.

– To su zaista sve problemi sa kojima se suočava BiH i zbog toga je bilo važno čuti stav Cvijanovićeve u UN, prije svega zbog otvorenih poziva bošnjačkih predstavnika na sukobe, ali i djelovanja Šmita koji nema legitimitet – naveo je Mazalica.

Kada je riječ o Šmitu, koji se, takođe, obratio na sjednici, Mazalica je ukazao da je Cvijanovićeva jasno navela šta je prouzrokovao neimenovani stranac u BiH, istakavši da je upravo on jedan od krivaca za stanje u kojem se nalazi BiH.

– On ima svoju ulogu u podrivanju evropske budućnosti BiH, posebno kada je riječ o nametanju Izbornog zakona, što je osudila i EU – istakao je Mazalica.

Govoreći o nastupu Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH u UN, Mazalica je naveo da je suvišno komentarisati čovjeka koji nije bio ovlašten da iznosi bilo kakav stav.

– On ne bi trebalo da komentariše svog šefa, odnosno pretpostavljenog. On je provodilac odluka ili politika Predsjedništva BiH, u koje je u ime Republike Srpske i srpskog naroda izabrana Željka Cvijanović. Lagumdžija je prekršio Ustav BiH – naglasio je Mazalica.

Mazalica je napomenuo da je Republika Srpska u Savjet bezbjednosti UN poslala desetine izvještaja u kojima je političko-pravnom argumentacijom ukazala na status Srpske, a između ostalog i na ulogu visokih predstavnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u utorak, 30. aprila, u obraćanju Savjetu bezbjednosti ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da “ponovo napišu” Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKaran: Ulaganja u MUP u proteklih pet godina 176 miliona KM
Naredni članakVišković čestitao Međunarodni dan slobode medija