Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da resorno ministarstvo na dnevnoj bazi ima informaciju o izdatim dozvolama za izvoz naoružanja i proizvoda dvojne namjene, ali da bi bilo dobro da se napravi kvalitetan informacioni sistem koji će biti na raspolaganju svim institucijama u lancu odobravanja izvoza ovih proizvoda.

Košarac je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ocijenio značajnim za institucije BiH da se napravi takva vrsta sistema kako bi se u svakom momentu znale sve informacije u vezi sa pitanjima u vezi sa proizvodnjom i izvozom naoružanja i proizvoda dvojne namjene.

Navodeći da postoje informacije da u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara imaju određene poteškoće kada je u pitanju implementacija sistema za kontrolu, Košarac je rekao da u minstarstvu na čijem je čelu izvoz naoružanja prate na osnovu izdatih dozvola.

– O izdatim dozvolama jednom godišnje izvještavamo i Parlamentarnu skupštinu – podsjetio je Košarac i ukazao na potrebu pojačanja sistema kontrole izvoza naoružanja zbog špekulativnih namjera, često politički motivisanih.

S obzirom na to da saglasnost na dozvole za izvoz daju Ministarstvo odbrane i bezbjednosne agencije, Košarac se založio za izradu jedinstvenog informacionog sistema koji će biti svima na raspolaganju.

– Zajednički moramo raditi na pojačanom inspekcijskom nadzoru – zaključio je Košarac, odgovarajući na pitanje hrvatskog delegata Marine Pendeš.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto je u odgovoru na pitanje bošnjačkog delegata DŽevada Smajića, koji tvrdi da su imenovanja koja vrši Savjet ministara na čelne pozicije u institucijama BiH na štetu Bošnjaka, istakla da se ova imenovanja vrše u skladu sa Ustavom BiH i važećim propisima.

Srpski delegat Snježana Novaković Bursać izrazila je nezadovoljstvo što u poslovnički predviđenom roku od 15 dana nije dobila odgovor Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara o tome da li Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka sprovodi neke aktivnosti na formiranju rezervnog centra izvan centra agencije u Banjaluci.

Ona je zamolila Sekretarijat Doma naroda da vodi računa o tome, ističući da se stiče utisak da se nešto pokušava ne odgovoriti.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakNović: Institucije su trebale održati vanredne sjednice nakon hapšenja Debevca i Mehmedagića
Naredni članakMalim i srednjim preduzećima oko 3,3 miliona KM podsticaja