Uslove za odobravanje 3.299.331 KM podsticaja za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj u ovoj godini ispunilo je 175 subjekata.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o provođenju procedure dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća u ovoj godini, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Podsticaj se dodjeljuje za tehničke inovacije, digitalnu transformaciju, očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, učešće na sajmu odnosno izložbi i organizovanje sajma, odnosno konferencije. Ministarstvo privrede i preduzetništva je provelo proceduru javnog poziva.

Maksimalni iznosi podsticaja iznosili su 24.000 KM kod sajmova i digitalne transformacije, 48.000 KM kod tehničkih inovacija i 5.000 KM kod starih zanata.

Iznos podsticaja po pojedinačnom korisniku određen je na osnovu ostvarenog broja bodova, procenta sufinansiranja i maksimalne vrijednosti opravdanih ulaganja, koja se sufinansira u skladu sa Uredbom.

Ukupna vrijednost svih projekata kod subjekata koji ispunjavaju uslove iznosi 5.629.932 KM, a korisnici podsticaja su ostvarili ukupan prihod od 89.750.208 KM i zapošljavali 857 radnika, prema podacima iz 2022. godine.

Za dodjelu podsticaja prijavilo se 277 privrednih subjekata.

– Na poziciji 415 200 Tekući grant – Podrška učešću i organizaciji sajmova i manifestacija u svrhu razvoja privrede i preduzetništva nema raspoloživih sredstava za odobravanje podsticaja za sajmove, te se zaključkom predlaže da Ministarstvo poništi javni poziv u dijelu koji se odnosi na sajmove – navode iz Vlade.

Imajući u vidu navedeno i činjenicu da se podsticajna sredstva dodjeljuju prema utvrđenim rang-listama do utroška raspoloživih sredstava u budžetu Republike Srpske, iz Vlade napominju da se predlaže odobravanje sredstva za 15 subjekata u ukupnoj vrijednosti od 377.166,54 KM.

Uvažavajući činjenicu da je za okončanje postupka dodjele podsticaja potrebno da se donesu rješenja o dodjeli podsticaja i zaključe ugovori do kraja 2023. godine, predloženo je da odluka stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju procesa izrade, treće po redu, strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj /2024 –2030. godine/.

Riječ je o strateškom dokumentu koji definiše ciljeve, mjere i aktivnosti usmjerene ka razvoju i promociji volontiranja u Republici Srpskoj, kao aktivnosti od opšteg interesa kojom se doprinosi poboljšanju kvaliteta života, aktivnom uključivanju građana u društvene procese i razvoju humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva.

Za razliku od prethodne dvije strategije koje su obuhvatale periode od po pet godina, ova strategija će obuhvatati sedmogodišnji period, u skladu sa novim Zakonom o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Za realizaciju prethodne Strategije, samo putem grantova Ministarstva porodice, omladine i sporta, izdvojeno je oko 400.000 KM za različite projekte omladinskih organizacija i drugih udruženja građana, koji su doprinosili realizaciji volonterskih i humanitarnih aktivnosti, radu republičkog Volonterskog servisa, realizaciji godišnjih republičkih volonterskih akcija, te unapređenju, razvoju i promovisanju volontiranja.

Foto: rtrs.tv

Izvor. SRNA

Prethodni članakKošarac: Potreban informacioni sistem o praćenju izvoza naoružanja
Naredni članakIsak nastavio da prijeti Dodiku