Šef Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović rekao je da su sve institucije trebale da održe vanredne sjednice nakon hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića zbog nezakonitog prisluškivanja sudija Suda BiH i zaposlenih u Tužilaštvu BiH u određenim istragama i predmetima.

– Riječ je o rušenju sistema, posebno pravosudnog i njegovog kredibiliteta, kao i o zloupotrebi OBA-e koja se nije dogodila u BiH od njenog osnivanja – rekao je Nović, koji je predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto uputio delegatsko pitanje o posljedicama hapšenja Debeveca i Mehmedagića na pravosudni sistem BiH.

Nović je na sjednici Doma naroda ocijenio da je u ovom slučaju riječ o rušenju ustavnog poretka.

On je upitao da li će OBA nastaviti rasvjetljavati dubinu involviranja u pravosuđe obavještajnog sistema i uticati na direktno donošenje odluka u pravosuđu.

– Ako nismo znali do sada šta je “duboka država” čini se da sada znamo šta je. Ovo je “duboka država” i “duboki kriminal”. Pitam se samo da li su i “duboki kadrovi” u pravosuđu u tim institucijama takođe ili su ucjenjivani od nečeg drugog – rekao je Nović.

On je zatražio odgovor na koliko predmeta su Debevec i Mehmedagić imali uticaj i na koliko sudija, tužilaca i osoblja ovih instiutucija.

– Ovo pitanje ne postavljam jer ne znam čije su i do koje mjere nadležnosti i u konkretnom i u drugim slučajevima. Želim da probudim svijest svih nas, posebno nadležnih organa da procjenjuju koja je opasnost od ovakvog djelovanja – rekao je Nović.

Krištova, koja je i predsjedavajuća Izvršnog obajveštajnog odbora, rekla je da u ovom trenutku u ime Odbora ne može dati nikve službene informacije o ovim hapšenjima i posljedicama jer sjednica 20. decembra nije održana zbog nepostojanja kvoruma.

– Posljednja sjednica Izvršnog obavještajnog odbora, koja je bila zakazana za 20. decembara kada je trebalo da se razmatra aktuelna politička situacija, između ostalog i pitanja koja se odnose na hapšenje predsjednika Suda BiH i bivšeg direktora OBA-e, nije održana zbog neipunjavanja uslova, odnosno zbog nepostojanja kvoruma – rekla je Krištova.

Nović je rekao da se nada da nije riječ o svjesnoj opstrukciji od pojedinih članova Odbora jer je ovo prekrupno političko i bezbjednosno pitanje da se čekaju redovne sjednice i kada se zakažu da ne dođe neko.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Uhapšena dva vozača zbog droge i alkohola
Naredni članakKošarac: Potreban informacioni sistem o praćenju izvoza naoružanja