Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Milorad Kojić izjavio je da su najteži, a neprocesuirani zločini u BiH počinjeni nad Srbima u Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Sijekovcu, Mostaru, Dobrovoljačkoj ulici, te pod komandom Atifa Dudakovića, protiv koga se vodi istraga još od septembra 2006. godine.

On je, govoreći o inicijativi nadležnog ministarstva BiH za izmjenu aktuelne strategije na predmetima ratnih zločina, ukazao da će novi strateški cilj biti i to da se vrši kategorizacija predmeta koji ostanu u Tužilaštvu BiH, na osnovu koje će prioritet u rješavanju morati da pripadne najtežim i najsloženijim slučajevima.

“To je nešto što daje nadu porodicama srpskih žrtava, jer su najteži zločini koji nisu procesuirani počinjeni nad Srbima”, rekao je Kojić za “Politiku”.

Osim određivanja prioriteta nad predmetima ratnih zločina, Kojić važnim smatra i uvođenje mehanizma za pojačanu kontrolu i eventualno kažnjavanje tužilaca zbog nesprovođenja strategije, u čemu će, pojasnio je, ključnu ulogu imati nadzorni odbor u kojem će biti i dva člana iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u slučaju da izmjene budu podržane na svim nivoima vlasti krajnji rok za procesuiranje svih predmeta ratnih zločina biće produžen do 2023. godine.

“Druga ništa manje važna novina bila bi to da će od 500 predmeta ratnih zločina po poznatom izvršiocu, koji leže u Tužilaštvu BiH, najmanje 200 biti ustupljeno entitetskim pravosudnim institucijama. Biće ustupljeni i neki od preostalih 300 predmeta ukoliko istraga utvrdi da su manje složeni”, naveo je Kojić.

Prema pisanju “Politike”, na rješavanje pred pravosudnim organima BiH čeka oko 500 najsloženijih predmeta po poznatom izvršiocu, a, zahvaljujući toj činjenici, na slobodi, na osnovu nekih informacija, boravi 5.000 osumnjičenih.

Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina Savjet ministara usvojio je još 2008. godine, a u tom dokumentu kao glavni strateški cilj navedeno je da se najsloženiji predmeti moraju završiti do 2015. godine, a oni iz kategorije lakših do 2023. godine.

Izvor: SRNA

Prethodni članakKandidati SzP-a: Šarović, Ivanić…
Naredni članakDoboj: Održana Svetosavska akademija