Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izvršila je istragu i odbacila navode iz informacije o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH, koju je dostavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, rečeno je Srni u VSTS-u.

Iz VSTS-a su pojasnili da je “pomenute činjenice o prijavljenim sudijama i tužiocima provjeravala Nezavisna pravosudna komisija, što znači da su sve informacije o tzv. `ratnoj prošlosti` bile poznate tada nadležnom tijelu, prije inicijalnih imenovanja sudija i tužilaca nakon izvršene reforme pravosudnog sistema”.

– Imajući u vidu navedene činjenice i propise, Kancelarija je, u skladu sa svojim ingerencijama, izvršila istragu navoda iz pritužbe, te je ista odbačena, o čemu je podnosilac obaviješten dopisom od 27. aprila 2018. godine – navodi se u odgovoru Srni na pitanje zbog čega se VSTS oglušio o dopis Republičkog centra koji je, između ostalog, naveo iz biografije nekih sudija i tužilaca da su bili pripadnici tzv. Armije BiH i nosioci pravosudnih funkcija koji su sudili Srbima u ratu i da je među njima i aktuelni sudija Sena Uzunović, Mirsad Strika i drugi.

Kako dalje ističu, Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a nema ingerencije da vrši istragu navoda koji se ne odnose na povredu dužnosti sudija i tužilaca nakon što ih je imenovao VSTS u skladu sa važećim zakonom.

Takođe, dodaju, Kancelarija u svom radu mora imati u vidu ograničenja u pogledu vremenskog važenja Zakona o VSTS-u BiH, koji je stupio na snagu u 2004. godini, te opšteg roka zastare pokretanja disciplinskog postupka propisanog zakonom.

Bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je ranije da je ovaj centar, dok je on bio direktor, dostavio informaciju VSTS-u u kojoj se, između ostalog, navodi da je Sena Uzunović bila pripadnik takozvane Armije BiH i to pomoćnik komandira.

Kojić je tada istakao da je Uzunovićeva nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna i da je vrlo svjesno postavljena na poziciju da kao sudija Suda BiH sudi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Višković: Biće predložen model saradnje “Kosmosa”, bijeljinskog “Orla” sa Vladom Srbije
Naredni članakDOBOJ: Nikšić: Održati dobru radnu atmosferu i međusobno povjerenje