Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža izjavio je da ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija potpisivanjem saopštenja kojim se “osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu i poziva na povlačenje snaga” samo nastavlja da sprovodi filozofiju kojom se politički stav jednog od članova Predsjedništva BiH institucionalizuje kao stav kolektivnog organa.

“Dakle, sa jasnom namjerom i ciljem se deinstitucionalizuje Predsjedništvo BiH i time prerogativi zajedničkih institucija koriste za promociju samo jedne politike, pa i naroda”, ocijenio je Kaluža za Srnu.

On je konstatovao da je BiH duboko podijeljena zemlja, da postoje imenovane diplomate iz Federacije BiH /FBiH/ i iz Republike Srpske, a jedina razlika je što diplomate iz Srpske postupaju u skladu sa Ustavom BiH i odlukama Predsjedništva BiH, dok diplomate iz FBiH odluke donose u skladu sa političkom agendom članova Predsjedništva koji su ih predložili.

Kaluža je napomenuo da Lagumdžijino postupanje nije prvo, odnosno da je i Sven Alkalaj postupao identično.

“Ako neko radi protiv BiH, to su diplomate imenovane iz FBiH i takav odnos traje godinama unazad. Republika Srpska mora razvijati svoje institucije i ulagati u obrazovanje svojih diplomata, graditi mrežu prijatelja i time jačati svoju poziciju u okviru međunarodnih institucija. U jednom trenutku to će biti ključni mehanizam u međunarodnom predstavljaju”, zaključio je Kaluža.

Ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija potpisao je juče izjavu u UN kojom se “osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu i poziva na povlačenje ruskih snaga sa teritorije te zemlje”. 

Foto: Screenshot/atvbl.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakZa dijagnostiku i liječenje 233 djece u inostranstvu lani izdvojeno 5,7 miliona KM
Naredni članakNuždić: Produžetak roka – prilika za satisfakciju za srpske žrtve